lagere ‘trading top’ in AEX

De AEX is in de afgelopen 20 handelsdagen gedaald (-2,09%). In het kwantitatieve researchrapport wordt kopen op momenten van zwakte als een tactische overweging beschouwd doordat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Maar zo makkelijk werkt het niet in praktijk. Er bestaat geen enkele indicator op zichzelf die altijd werkt onder alle omstandigheden. Het gaat om de samenhang en context. Technische Analyse is an Art, not Science.

Welke tactiek ook wordt toegepast, neem altijd het momentum en de steun-/weerstandniveaus in acht. Er is een lagere top op 439,95 gevormd. De DMI wijst op pessimisme. De MACD is negatief. De hellingshoeken van zowel het 20-daags gemiddelde als het 120-daags gemiddelde zijn negatief. Niet benoemd is het 200-daags gemiddelde waar veel langetermijn beleggers naar kijken. Deze is dalend (zie grafiek) en houdt de AEX – net zoals in november – onder druk. Het neerwaarts risico blijft dus dominant aanwezig. Het omklappen van de recente tradingrange tussen 449 en 429 (= 20 indexpunten) geeft onder AEX 429 uitzicht op een daling naar AEX 409 in de komende weken. Lagere niveaus zijn te verwachten in de traditioneel zwakke 6-maand’s periode mei t/m oktober. Alleen een stijging boven AEX 450 zou dwingen tot bullish scenario, maar die kans lijkt op dit moment niet groot.

AEX koersgrafiek + 20/120-daags gemiddelde + 200 daags gemiddelden

 

 

 

 

AEX technisch/kwantitatief commentaar voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek