The Global Dow trend

De Global Dow index is een beursindex die is samengesteld door redacteuren van de Wall Street Journal. In tegenstelling tot de Dow Jones Industrials Average bevat de index beursfondsen uit de hele wereld, inclusief opkomende landen. Het is een gelijkgewogen index, alle 150 componenten hebben bij de lancering een gelijk gewicht in de index. De bedrijven die zijn opgenomen zijn internationaal actief. Het koersverloop van de Global Dow is om meerdere redenen interessant.

In de hieronder afgebeelde koersgrafiek van deĀ  Global Dow (tickersymbool GDOW) vanaf 31 december 2000 is de enorme opmars zichtbaar vanaf het dieptepunt van de bearmarkt in 2002. Nad de top in 2007 is de Global Dow getroffen door een beurscrash in 2008 met een paniekbodem in maart 2009. De daling tussen de top in 2007 en bodem in 2009 verliep in vijf golfbewegingen. De herstelbeweging nadien vertoont een ABC-zigzag die in 2015 voltooid lijkt. Deze ABC-zigzag kan als gevolg van de ingetreden zwakte vorig jaar worden aangemerkt als golf (B) van een grotere (A)-(B)-(C) zigzag. Golf (C) is momenteel in ontwikkeling en zou in theorie in vijf (sub)golven zich moeten voltrekken. Van deze vijf golven is de derde golf de meest dynamische (zie ook golf 3 in 2008). Een fundamentele reden om voorbereid te zijn op een wereldwijde recessie leest u o.a. in de wekelijkse marktvisie van Pro Loef (Tip: neem een abonnement bij www.probeleggen.nl )

Global Dow index (GDOW = 150 internationale bedrijven) op maandbasis + MACD-indicator

 

 

 

 

Persbureau Bloomberg berichtte op 9 maart 2016 het volgende:

 

 

 

En zakenzender www.cnbc.com liet op 21 maart jl. weten dat de winstcijfers ernstig zijn ontspoord.

 

 

 

TIME MAGAZINE bevestigde op 31 maart 2016 dat de Amerikaanse bedrijfswinsten 8,7% in het eerste kwartaal van dit jaar zijn gedaald. Natuurlijk zijn de verwachtingen voor het komende cijferseizoen fors naar beneden bijgesteld, dus wordt er nu gespeculeerd dat de kleinste meevallers waarschijnlijk positief zullen worden ontvangen. De vraag die aandelenbeleggers zich nu moeten stellen is of de recente beursrally koop- of verkoopkansen biedt.

Abonnees bij LOEF Technische Analyse en bij LOEF Pro via www.probeleggen.nl zijn na dit weekend voorbereid.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 3 april 2016: LOEFTTT 030416