AEX doji star

De AEX opende op woensdag 23 maart de handelsdag op 443,46 en daarmee ook boven de hoogste beursnotering van de voorgaande handelsdag (= 443,12). De beursgraadmeter sloot echter onder de openingskoers op 443,36 na een hoogste intraday notering op 445,59 en intraday laagste notering op 440,94. Hierdoor is een zgn. ‘doji star’-candle gevormd. Steve Nison, vermaard experts op het gebied van de Japanse candlestick tradingtechnieken, omschrijft de betekenis van de ‘Doji Star’ als volgt: “The result is a standoff. Neither bulls nor bears were able to gain control and a turning point could be developing.”

Indien de grafiek wordt omgezet van dag- naar weekdata dan is er sprake van een zgn. ‘Spinning top’. De technische analyse software Metastock vermeldt op basis van de actuele koersdata op weekbasis de volgende ‘review’: “A spinning top occurred (a spinning top is a candle with a small real body). Spinning tops identify a session in which there is litte price action (as defined by the difference between the open and the close). During a rally or near new highs, a spinning top can be a sign that prices are losing momentum and the bulls may be in trouble.” (bron: Equis Metastock) De conclusie luidt daarom dat de markt het nu even niet meer weet hoe het verder moet.

Indien gekeken wordt naar vorige week en vervolgens de candlestick expert module wordt geactiveerd, dan blijkt er op weekbasis (in de periode gemeten tussen de slotkoersen van 11 en 18 maart) ook sprake van een ‘doji star’-patroon. De AEX opende op maandag 14 maart boven het lichaam van de voorafgaande weekcandle op 444,52 en sloot vrijdag 18 maart op 444,79 na een intraweek high op 447,35 en intraweek low op 435,73.

Op basis van het dagverloop geeft het kwantitatieve trendvolgende model van LOEF Technische Analyse een ‘short call’-alert af. Met andere woorden, optiebeleggers schrijven calls in de verwachting dat de beurskoers(en) niet verder meer zullen stijgen. Neem voordat u tot actie(s) overgaat kennis van de disclaimer en raadpleeg a.u.b. voor adviezen een DSI-geregistreerd beleggingsadviseur.

AEX koersgrafiek maart 2015 t/m 23 maart 2016 op dagbasis

 

 

 

 

AEX kwantitatief commentaar o.b.v. koersdata 23 maart 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda betekenis kleuren in grafieken: