AEX twijfelt rond 120-daags gemiddelde

De koersontwikkeling van de AEX-index kan niet los worden gezien van het beurssentiment elders in de wereld. Meer hierover in de publicatie LOEF DE TECHNICIAN. De koersgrafiek van de AEX  toont op woensdag 9 maart jl. een slotkoers op AEX 435,56, hetgeen een stijging is van 2,67 indexpunten. Na de koerssprong op 1 maart jl. boven het (rode) 120-daags simpel gemiddelde bij een slotkoers op AEX 436,82 is er tot dusver deze maand weinig vooruitgang meer geboekt, maar van een terugval is evenwel geen sprake.

In het midden van de hieronder getoonde AEX-grafiek is in het staafdiagram de dagelijkse procentuele verandering zichtbaar. De beweeglijkheid neemt af, zo blijkt ook uit de onderin afgebeelde ‘Average True Range’ (ATR) op dagbasis en het afgeleide 5 daags gemiddelde. De boodschap: de overtuiging in de markt voor wat betreft richting neemt af. Begrijpelijk als we ons realiseren dat ECB-president Mario Draghi begin december de markt teleurstelde in het waarmaken van de hooggespannen verwachtingen drie maanden geleden en de technische constatering dat  de dead cross in de 20/120-daags gemiddelden in december een negatieve reactie blootlegde. Inmiddels is bekend hoe goed het gaat met de wereldeconomie en in het bijzonder de eurozone. De AEX probeert zich duurzaam te herstellen boven het 120-daags gemiddelde, maar de overtuiging is er niet als u kijkt naar de dagelijkse ATR.

AEX koersgrafiek op dagbasis + 20/120-daags SMA ) + dagelijkse prijsverandering + ATR op dagbasis + afgeleid 5-daags gemiddelde:

 

 

 

 

AEX kwantitatief gestuurde toelichting