De markt heeft altijd gelijk

Chartisten houden zich per definitie niet bezig met de argumeten waarom de beurskoersen stijgen of dalen. Heel vaak, in de vroege fase van een trend of rond kritische draaipunten, schijnt niemand precies meer te weten waarom de markt zich gedraagt zoals zij zich gedraagt. Feit is dat de markt (lees: beurskoers) uiteindelijk alle positieve en negatieve factoren verdisconteert. Het beste dat men kan doen is de markt respecteren!

De beurskoers is de beste leading indicator van de ‘fundamentals’ of beter gezegd ‘de conventionele wijsheid van het moment’. Neem als voorbeeld de olieprijs. Op 25 februari 2016 leest u in Het Financieele Dagblad over olietankers die gedwongen in een file liggen te wachten om de olie op te slaan, maar de havens niet in kunnen vanwege volle opslagtanks. Structureel hogere olieprijzen zouden voorlopig nog ver weg liggen. Maar terwijl iedereen bij Hoek van Holland hiervan getuige is, blijkt de olieprijs toch weer voorzichtig richt de $ 40 per vat te stijgen, waardoor het optimisme weer terugkomt….omdat de prijzen stijgen…waardoor de markt alweer bezig is om het toekomstig verslag in Het Financieele Dagblad te schrijven.

De AEX-index heeft inmiddels bijna alle koersverliezen dit jaar weer ingelopen. De prijs van ijzererts is dit jaar alweer bijna 20% duurder, terwijl de Chinese mijnbouw te maken krijgt met massale mijnsluitingen en massa-ontslagen. En wat dat betekent voor de wereldgroei en de rente-ontwikkelingen? Economen zijn verdeeld. In de media wordt gespeculeerd over nog meer draconische maatregelen, terwijl het aantal tegenstanders met de dag lijkt te groeien, omdat de experimenten van de centrale bankiers juist het tegenovergestelde zouden bereiken. Wie heeft er gelijk? Jeremy Grantham misschien…hij is een ‘crash-deskundige’ en voorspelt dat de derde grote beurscrisis in aantocht is en het ongekend bloedbad gaat worden.

Maar de markt(en)? De olieprijs stijgt, de lange rente loopt weer op, de aandelenkoersen stijgen…’de markt heeft altijd gelijk’.

Wat moet je als belegger nu doen? Het antwoord is heel eenvoudig…bestudeer de slides van een recente presentatie, zie LYNX 250216 Webinar

Wilt u meer weten? De wekelijkse publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 6 maart 2016 is zojuist gepubliceerd en toont ‘What is, Not What should be“.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 6 maart 2016: LOEFTTT 060316