Gaps should be filled

In de AEX-grafiek op dagbasis vallen soms gaten tussen de hoogste koers en laagste koers. Klaarblijkelijk is er dan sprake van een situatie, waardoor er van de een op andere handelsdag aanleiding is voor een verstoring in het evenwicht tussen vraag en aanbod. Zo blijkt op maandag 15 februari jl. de laagste koersnotering (399,44) hoger dan de hoogste koersnotering van vrijdag 12 februari jl. (391,86). Tijdens de dalende trend die vanaf de top eind november 2015 werd ingezet, blijken deze koersgaten (gaps) tijdens eerdere herstelpogingen zich vaker te hebben voorgedaan (zie oranje kaders in de grafiek onder).

Het ontstaan van koersgaten in de grafiek is als het overslaan van toonladders in een muzikale compositie. Voor het gehoor is/ontstaat er pas harmonie indien de overgeslagen toonladders nadien weer worden aangeslagen. Anders gezegd, voor harmonie in de AEX zou spoedig weer beursnoteringen opgemaakt moeten worden in het koersgebied tussen 399,44 en 391,86. Het zou daarmee voldoen aan de ervaringen die hebben geleid tot de bekende beleggingswijsheid ‘gaps should be filled.  Nu de AEX op 17 februari jl. bij de stijging naar een slotkoers op 414,75 is teruggeveerd naar de (groene) gebroken meerjarige stijgende steunlijn die de bodems in de AEX vanaf 2011 met elkaar verbindt, zou in theorie de klassieke pullbackbeweging voltooid moeten zijn.

Op 18 februari heeft de AEX-index de bovenkant opgezocht van het dalende trendkanaal van de afgelopen maanden, waarbij de slotkoers (413,79) onder zowel de openingskoers (416,41) van de handelsdag eindigde als onder de hiervoor besproken meerjarige steunlijn die haar rol van weerstand geacht wordt te vervullen. Dit betekent dat de technische conditie op basis van klassieke chartreading nu ideaal is voor een nieuwe terugval met als doel het sluiten van het koersgat tussen 399,44 en 391,86. Maar er is nog een reden en dat is de grafiek op uurbasis in combinatie met de kwantitatieve analyse…en dat zijn de geelgekleurde overdrijvingscandles die zich op donderdagmiddag toonden (zie grafiek)

AEX-grafiek op uurbasis met gekleurde quant-analyse LOEF methode:

 

 

 

 

Legenda:

 

 

 

 

De grafiek op dagbasis wordt getoond in de publicatie ‘LOEF DE TECHNICIAN’ die in de loop van deze ochtend wordt gepubliceerd.