AEX koerssprong zonder koopalert

De AEX toonde op maandag 15 februari jl. een forse koerssprong bij opening. Bij het sluiten van de eerste handelsdag van de week blijkt er tussen AEX 391,86 (= high 12-02-2016) en de laagste notering maandag (= 400,7) een gap te zijn achtergelaten. Gaps worden idealiter enige tijd later met een beursnotering gevuld. Om die reden kan de AEX-index terugvallen naar afgerond 392. In de afgelopen weken domineerden de mechanische ‘short’ en ‘exit long’-alerts op basis van kwantitatieve trendrespecterende criteria. Ondanks de forse koerssprong bleef een koopsignaal achterwege. Ook de opleving na de paniekverkoopclimax op 24 augustus jl. (zie grafiek) blijkt een koopsignaal achterwege.

Een van de verklaringen ligt verscholen in de paarsgekleurde dagcandles (zie legenda). Deze kleur illustreert een te hoge verkoopdruk, hetgeen kan worden afgeleid van de getoonde DMI-indicatoren. De (rode) negatieve DI- noteert nog boven de blauwe ADX. De verkoopdruk overheerst. De risico’s van een nieuwe terugval worden daarom waarschijnlijker geacht dan het opwaarts koerspotentieel. Het simpele feit, dat de AEX-index nog onder het afgeleide (blauwe) 20-daags gemiddelde noteert, zegt veel. Er valt nog meer te zeggen. Hierover meer in de dagelijkse update van LOEF DE TECHNICIAN (exclusief voor abonnees).

Koersgrafiek AEX o.b.v. slotkoers maandag 15 februari 2016

 

 

 

 

Qantitatieve Analyse