De geur van angst

In de ‘grafiek van de dag’ wordt de AEX-grafiek afgebeeld met de psychologische fasen. De emoties van de massa zijn immers de allesbepalende drijfveren achter koersstijgingen en koersdalingen. Na de euforische fase die vorig jaar rond deze tijd haar intrede deed, volgde in april 2015 een moment van ‘EXTASE’, waarna de Chinese beurscrash plotseling aanleiding gaf voor bezorgdheid en daarna ontkenning. Nu is er de geur van angst.

De boodschap is dat het koersverloop van aandelen in de technische analyse wordt beschouwd als een ‘leading indicator’ voor wat later blijkt uit de cijfers van de (bedrijfs)economische ‘fundamentals’. Nadat de Chinese beursgraadmeters zich na de klap van augustus herstelden, lieten de meeste analisten en beleggers zich weer geruststellen en dat er niets aan de hand is. Dit idee werd tegen de kerstdagen in 2015 duidelijk, nadat de Shanghai Compositie zich had herstel van een dieptepunt rond 2850 naar een top rond 3650 op 23 december 2015. Deze ontkenningsfase kreeg in januari van 2016 een klap in het gezicht, hoewel de regeringsleiders en monetaire autoriteiten tijdens het World Economic Forum in DAVOS lieten weten dat ‘Everything will be o.k.’ en ‘There will be no global crisis at all’.

Waarom is het dat LOEF Technische Analyse dergelijke geruststellingen met een grote korrel zout neemt? Het antwoord is simpel: de alom onverwachte koersdalingen vanaf de jaarwisseling leidden nu toch tot angst. Interessant is dat het proces van euforie naar extase en van extase naar bezorgdheid en van bezorgheid naar ontkenning duidelijk herkenbare ‘distributie’-patronen blootlegt, w.o. het meest bekende en betrouwbare hoofdschoudertoppatroon.

De Shanghai Composite (zie onder) toont een (H)oofd(S)choudertop met daling onder (gele) neklijn. Het beste dat nu mag worden verwacht is een klassieke pullbackpoging, waarna de angst plaats maakt voor wanhoop, paniek en capitulatie.

 

 

 

 

Maar er is meer…zo toont de Japanse Nikkei-225 index hedenochtend een indrukwekkend technisch herstel van ruim 7,1%. Een koersherstel van dergelijke omvang werd voor het laatst gesignaleerd op 9 september 2015, waarna de Japanse beursgraadmeter opnieuw terugviel. Dit is typisch ‘bearmarkt’-gedrag, want voor vergelijkbare koerssprongen na koersdalingen moeten we terug naar de beruchte oktobermaand 2008. Op 14 oktoberĀ  2008 steeg de Nikkei-225 index van 8276,43 naar 9447,57. Twee weken later werd de paniekbodem op lagere niveaus (7741,52) gezet. Hierna volgden opnieuw twee aaneengesloten handelsdagen met koerswinsten groter dan 7,1%, maar ook daarna vielen de beurskoersen in Japan weer terug…om pas in maart van 2009 na de test van de oktoberbodem aan een structureler koersherstel te werken.

In de nieuwe weekpublicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ (opgemaakt 14 februari 2016) leest u over het sentiment in oktober 2008, hoewel we in de media lezen ‘THIS TIME IS DIFFERENT’.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 14 februari 2016: LOEFTTT 140216