AEX-beleggers…it’s the Psychology, stupid!

In de weekendeditie van Het Financieele Dagblad van zaterdag 13 februari 2016 wordt ingegaan op de koersdalingen van de bankaandelen. De conclusie is intrigerend: “De vergelijking met 2008 is snel gemaakt, maar onterecht”. Intrigerend, omdat een week geleden onder een peiling van 67 beursexperts een rustige beursmaand werd verwacht, terwijl op wereldschaal de technische indicatoren aantoonbaar op gelijkenissen duidt. It’s the psychology, stupid!

Na de ontkenningsfase volgt doorgaans de angstfase (waarna wanhoop, paniek en capitulatie). Nu bevinden we ons in de overgangsfase van ontkenning naar angst. Lees De Telegraaf vandaag: “Terugval economie niet aan de orde. We kunnen tegen een stootje” versus “Vrees jaagt op Damrak” en “Dalende aandelenkoers drukt op fragiel vertrouwen”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een jaar geleden berichtte Het Financieele Dagblad o.a. het volgende: “Beleggers staken in januari een recordbedrag in Europese ETF’s” (05-02-2015), “Belegger kiest vaak voor aandeel met ‘goed gevoel’” (03-02-2015) en “Duitse beurs stijgt maar door. Duitse aandelen doen het goed en de vooruitzichten zijn ook nog eens mooi”(04-02-2015). De start van het beursjaar 2015 toonde dus ‘euforische trekjes’ onder Europese aandelenbeleggers. Een duidelijkste moment van EXTASE toonde zakenzender RTLZ op 13 april 2015 dankzij de opmerkingen van een RTLZ commentator: “Wat worden ze rijk die beleggers!…elke dag een beetje hoger…het gaat bijna vanzelf” Die dag sloot de AEX-index op 508,66, waarna de omslag in het sentiment inzette. Dat kon ook niet anders, want volgens een peiling destijds was 87% van de beleggers van mening dat de AEX door zou stijgen. Het probleem is dan dat er maar weinig beleggers overblijven die de beursindex hoger kunnen stuwen. Tegenvallende berichten gaan dan per saldo druk zetten op beleggers om winsten te verzilveren met als gevolg een periode van duw- en trekwerk waarbij de beursindex een tijdje vlak beweegt. En dan ineens is er de bezorgdheid, omdat plotsklaps het vertrouwen (in augustus 2015) een deuk krijgt. Als de koersen vervolgens weer opveren, ontstaat de natuurlijke pavlov-reactie onder de meerderheid die denkt dat er niets aan de hand is.

Maar de schok heeft sommigen wel wakker geschud, waardoor de neiging om toch het zekere voor het onzekere te nemen is toegenomen wanneer de koersen  terugvallen. Als gevolg van die terugval besluit de markt toch eieren voor hun geld te kiezen. En zo komt een zichzelf versterkend proces op gang. En zo gaat het nu altijd: “Prices fall a point or two in a day or two and every trader turns bearish on the market and sells stocks down here” (zie illustratie). Voordat de aandelenkoersen de echte capitulatiebodem bereiken moeten er nog een aantal fasen worden afgewerkt (zie grafiek AEX op maandbasis). De angstfase is nu net pas in werking getreden. Voorkom daarom dat u wanhopig raakt of in paniek en acteer tijdig, zodat u op een later tijdstip dit jaar voldoende liquiditeiten heeft om van de verwachte capitulatie te profiteren.