vicieuze cirkel

The surge in lending to emerging markets that helped fuel their own – and much of the world’s – growth over the past 15 years has come to a halt, and may now give way to a “vicious circle” of deleveraging, financial market turmoil and a global economic downturn, the Bank of International Settlements has warned” (bron: The Financial Times Weekend 6/7 februari 2016)

iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) vanaf 2007…de waardering is nu overeenkomstig begin oktober 2008

 

 

 

 

De waarschuwing van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in FTWeekend komt op een technisch interessant moment. Recent geraadpleegde beursexperts blijken in meerderheid te vertrouwen op een rustige februari-maand, terwijl de obligatiemarkt en de valutamarkt bevestigen waarom de aandelenbeleggers zich in de afgelopen week massaal terugtrokken.

Sterker nog…in iShares MSCI World ETF (genoteerd in Amsterdam aan Euronext) toont Fibonacci-ratio’s en golvenstructuren die wijzen op een draaikolk van beleggers op weg naar beneden. De komende drie weken blijkt of de draaikolk culmineert in een situatie overeenkomstig oktober 2008. Destijds zagen slechts weinigen ‘the global downturn’ aankomen, laat staan de vicieuze cirkel die op gang kwam nadat Lehman Brother omviel.

De ups en downs in de beurskoersen worden wereldwijd door LOEF Technische Analyse zeer nauwlettend gevolgd en – als u het archief publicaties raadpleegt (exclusief bestemd voor abonnees) – niet zonder succes. Wat over een maand in de krant staat, kunt u veelal vooraf in de researchrapporten van LOEF Technische Analyse lezen.

TIP: Steek uw hoofd niet in het zand, maar neem met een abonnement op LOEF Technische Analyse kennis van de mogelijkheden om te verdienen aan stijgende en dalende beurskoersen in uiteenlopende asset classes en afgeleide instrumenten.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 7-2-2016: LOEFTTT 070216