AEX bull/bear gevecht

Op 6 januari jl. bij een AEX-indexstand rond 435 registreerde het trendvolgende handelsmodel van LOEF Technische Analyse een ‘exit’-alert. Het signaal gaf de boodschap aan de haussiers in de AEX-index om afscheid te nemen van longposities. De trend was immers dalend. De paarsgekleurde candles zijn een visuele weergave van sterke verkoopdruk. Het is geen voorspelling, maar een constatering. Een constatering op basis van de op dat moment geldende vraag- en aanbodkrachten. Hieronder treft u de grafiek van 6 januari jl. aan en daaronder een bijgewerkte koersgrafiek opgesteld op 27 januari 2016 om ca. 12:30 uur

AEX-grafiek d.d. 6 januari jl. (zie ook op deze pagina ‘vorige’ updates).

 

 

 

 

AEX-grafiek d.d. 27 januari 2016 om ca. 12:30 uur

 

 

 

 

 

De technische alerts (zojuist weer ‘short’) worden automatisch gegenereerd op basis van een combinatie van technische criteria. Negatieve candles met een intraday high boven een dalend 20-daags koersgemiddelde genereert een trendrespecterend ‘short’-alert mits er sprake is van een dalende hoofdtrend. In het mechanische trendvolgende model van LOEF Technische Analyse is sprake van een dalende trend als het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert. Koopsignalen kunnen zich voordoen tijdens dit proces en alerts afgeven om shortposities te sluiten…bijvoorbeeld indien de beurskoers boven een 20-daags gemiddelde noteert en ook boven een glijdende stoplossgrens (zie onder donkerbruine lijn.

 

 

 

 

 

CONCLUSIE

In de rol van chartist kijkt LOEF Technische Analyse naar trendlijnen en wordt ‘the trend is your friend’-gedachte geprefereerd, omdat ‘technische analyse’ primair focust op het signaleren van trends. In de rol van technician helpen kwantificeerbare criteria en afgeleide signalen de subjectieve beeldvorming van de chartist te bevestigen of te ontkrachten. Dat laatste is noodzakelijk wil de chartist in staat zijn op relatief snel heel veel trends in beurskoersen tegelijk te monitoren. Juist in een zeer volatiele omgeving kan het voorkomen dat om 12:30 uur sprake is van een ‘short’-conditie, terwijl later op de dag het signaal weer wordt ingetrokken, omdat de condities veranderen.

De belegger die gebruik maakt van technische analyse moet voor zichzelf het tijdvenster bepalen waarbinnen de diverse technische analyse methodieken worden toegepast. Wilt u ook weten op basis van slotkoersen van de vorige handelsdag wat de technische analye status is van de AEX, AMX, BEL20, Europese hoofdsectoren, Amerikaanse ETF’s in de hoofdsectoren op Wall Street, de Dow-30 stocks, grondstoffenprijzen en valutaparen? Neem dan een abonnement op LOEF Technische Analyse, zodat u dagelijks een reality-check heeft op basis van slotkoersen en scherp blijft op die enige constante…VERANDERING!