Bloed door de straten?

Aankomende week wordt een bloedstollende week. De Federal Reserve in de V.S. is voornemens om voor het eerst sinds 2006 de rente te verhogen. De beslissing komt op een moment waarop de olieprijzen wegzakken richting de dieptepunten  van eind 2008 toen de financiele markten in vuur en vlam stonden. De Bloomberg Commodity index zakt zelfs weg naar het laagste punt sinds 1999 (zie grafiek). Is dit goed nieuws voor de wereldeconomie?

Bloomberg Commodity Index op kwartaalbasis vanaf 1991 + RSI

 

 

 

 

 

De daling van de grondstoffenindices wordt vooral toegeschreven aan de daling van de olieprijzen. Afgelopen week berichtte CNN dat beleggers zich moeten voorbereiden op een ‘default’ in de verplichtingen die de oliesector aan leningen is aangegaan. Standard & Poor’s Rating Service beschouwt recent 50% van de ‘energy junk bonds’ als ‘distressed’. Met andere woorden, er dreigt in de helft van de obligatieleningen het risico van wanbetalingen. Het bedrag betreft ca. $ 180 miljard aan schuldpapier (de hoogste sinds het einde van de grote recessie). Bespoke Investment Group beschouwt de junk bond market nu als ‘pretty terrible’.S&P registreert zelfs 72% van de obligaties uitgegeven door bedrijven in de industriële metalen als ‘distressed’ en waarschuwt voor een ‘increased need for capital and is typicaly a precursor to more defaults”.

Maar CNN heeft goed nieuws. Een herhaling van 2008  waarin “the commodity-fueled default wave will cause an all-out financial crisis” zoals het gevolg was van de hypothekencrisis destijds wordt NIET verwacht. Als reden wordt aangevoerd dat de banken tegenwoordig sterker en beter in staat zijn om een nieuwe financiele crisis het hoofd te bieden.

In de nieuwe publicatie van ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ ziet u hoe de actuele informatie in de financiële media al in de koersgrafieken drie maanden geleden in het segment van ‘high yield bond’-trackers tot uitdrukking kwam en wat nu de stand van zaken is.

Met een abonnement op LOEF Technische Analyse blijkt dat beleggers het nieuws ruimschoots voor kunnen zijn. Dat geldt ook voor de verwachtingen ten aanzien van de wereldeconomie, zoals u recent ook in ‘grafiek van de dag’ op 25 oktober jl. kon aanschouwen. Laat u niet (negatief) verrassen, maar juist positief door wat de researchpublicaties van LOEF Technische Analyse u bieden. Hieronder leest u over een reactie:

“Ongelofelijk hoe je dat allemaal bij elkaar krijgt. Heel knap. Week in, week uit. En dan ook de tradingkansen er nog bij. Geweldig. Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien.” (= spontane reactie van een deelnemer aan een webinar afgelopen maand die kennis heeft genomen van de research-publicaties). Voor meer informatie, raadpleeg: https://edwardloef.com/abonnementen/

Download weekbericht ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 13 december 2015: LOEFTTT 131215