Laatste column TA in het FD

Vandaag verschijnt in Het Financieele Dagblad mijn laatste column over de technische analyse. Verandering is de enige constante. Op zaterdag 15 maart 2003 verscheen er in De FinanciĆ«le Telegraaf een artikel getiteld “GEZOCHT: WITTE RIDDER OM RODE BEURS UIT SLOP TE TREKKEN. Markt speurt naarstig naar signalen voor beursherstel” (zie verslag onder). Destijds zei mijn leidinggevende bij CenE Bankiers (Theo Kraan) dat het verlossende woord niet van de economie komt, maar dat het antwoord gezocht moet worden bij de technische analisten, want “De technisch analist ziet als eerste wanneer het sentiment bij beleggers keert“.

Ingestuurde koersgrafiek aan FD-redactie ter illustratie van mijn laatste column over ‘Verandering, de enige constante‘:

 

 

 

 

 

Toelichting emotiecyclus

 

 

 

 

NB

In het FD-artikel vandaag heeft de redactie weliswaar de koersgrafiek afgebeeld, maar de cijfers naar eigen inzicht gewijzigd, waardoor de strekking van mijn boodschap niet juist is weergegeven. Dat wordt in deze ‘grafiek van de dag’ rechtgezet. De juiste weergave zijn de reeks van 12 getallen getoond in de koersgrafiek hierboven voorzien van de toelichting.

De stemming is somber (1) kort na het dieptepunt van een bearmarkt en niet – zoals het FD abusievelijk in de grafiek toont – vlak voor de top.

Als de markt na de wanhoop en paniek is gecapituleerd dan kan men een stemming verwachten zoals hieronder aangegeven op zaterdag 15 maart 2003 (enkele dagen na de capitulatie).

 

 

 

Theo Kraan, mijn leidinggevende destijds verantwoordelijk voor de tradingdesk voor actieve beleggers (waarvoor ik werkte), antwoordde destijds in het DFT-interview het volgende:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U begrijpt nu ook waarom op basis van de hierboven getoonde juiste afbeelding van de koersontwikkelingen in de Europese aandelenindex dat de technische analyse als eerste dit jaar ziet wanneer het sentiment ook negatief keert en als dat gevoel beklijft, de beurs verder naar beneden gaat. “Pas later ontdekken we de signalen uit de echte economie“.

Volledigheidshalve treft u hieronder de koersgrafiek aan van de AEX in 2003 op dagbasis:

 

 

 

De abonnees van LOEF Technische Analyse lezen vandaag in ‘LOEF DE TECHNICIAN’ of in het recente weekbericht ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ wat waarschijnlijk is op kortetermijn.