Surfen op de golven

Terwijl de meeste beleggers, fondsmanagers en beursanalisten afgelopen week waren gefocust op het rentebesluit van de Federal Reserve, werd voorbij gegaan aan het feit dat elke rimpeling (hoe klein ook) enorme deining kan geven. De markt hoopte stiekem op een renteverhoging door de Fed, omdat dan aan alle onzekerheid een einde zou komen. Maar de Fed durfde de rentestap niet aan. De Fed toont zich opeens bezorgd over China.

De Federal Reserve lijkt slachtoffer van haar eigen rentebeleid. In december 1996 waarschuwde Fed-president Alan Greenspan destijds voor irrationele uitbundigheid, maar kon niet voorkomen dat de aandelenhausse nog ruim drie jaar zou aanhouden. Na het knappen van de ICT-zeepbel werd de rente verlaagd om de economie te stimuleren, maar de Fed kon een ‘bear ‘markt in aandelen niet voorkomen. De lage rente had een bijwerking in de Amerikaanse huizenmarkt die tot medio 2005 werd opgeblazen. De afloop is bekend. Er werd massaal gehandeld in verpakte rommelhypotheken met als gevolg een Amerikaanse bankencrisis en wereldwijde kredietcrisis. Sindsdien is de rente naar nul gedirigeerd en hebben diverse stimuleringspakketten geleid tot een geldstroom richting Wall Street. De markt blijkt verslaafd aan het goedkope rentespul en een weg terug naar normalisatie lijkt niet meer mogelijk. De rimpelingen van eind vorige eeuw/begin deze eeuw hebben geleid tot diepe dalen en hogere pieken.

En de beleggers? Die moeten proberen op de golven mee te surfen. Sommige koersgrafieken lijken erg veel op de golven aan de kust van Hawaii, maar of de afloop ook net zo idyllisch is, dat leest u in het nieuwe weekbericht ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ als u een (proef)abonnement heeft.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 20 september 2015: LOEFTTT 200915

Download het onderzoek over de aanbevelingen op basis van technische en fundamentele analyse: Technisch Analisten presteren beter dan fundamentele collegas FD 180915