It’s the History, Stupid!

In de afgelopen week bleek uit onderzoek dat de beursexperts optimistisch blijven ondanks de recente correctie. Het Amerikaanse weekblad BARRON’S meldde: “U.S. Stocks could rise more than 10% by year end, despite market turbulence around the globe. Wall Street’s top strategists see more gains ahead in 2016”. LOEF Technische Analyse kan zich wel vinden in een technisch herstel, maar gaat niet mee in de voorspelling voor 2016.

De uitspraak ‘It’s the Economy, Stupid’ had in deze wekelijkse update ook wel geplaatst kunnen worden in plaats van de aanhef ‘It’s the History, Stupid’, echter de voorkeur gaat uit naar het bestuderen van het marktgedrag van beleggers in het verleden om de toekomst te begrijpen. Dat is ook logisch, want terwijl menig econoom en beursexpert zich blind staart op de steeds betere cijfers omtrent de Europese economie, blijkt de groei wereldwijd tegen te vallen. Voor de technisch analist is dit geen verrassing, want de wereldaandelenindex is de beste indicator die een econoom zich kan wensen. Immers, alles wat beleggers in de wereld weten vertaalt zich naar vraag- en aanbodhandelingen op de aandelenbeurzen. Het economisch nieuws ijlt meestal na. Wat financieel experts maar niet willen begrijpen is dat het niet de ‘fundamentals’ zijn die de richting van de beurskoersen bepalen, maar de massapsychologie. De belangrijkste drijfveren zijn angst, hoop, hebzucht, twijfel, kortom alles wat tot optimisme of pessimisme stemt.

De recente paniekbodem kwam niet onverwacht. U kunt het nalezen in bijgaand rapport: LOEF DE TECHNICIAN must read 6 september 2015

Beleggers in de AEX-index kunnen hieronder zien waarom de geschiedenis een gids is voor de toekomst. Immers, massapsychologie uit zich in herkenbare repeterende koerspatronen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het wekelijkse rapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ leest u meer over repeterende koerspatronen en wat dat voor u persoonlijk kan betekenen. Wees het (grote) voorpaginanieuws vooruit en neem een (proef)abonnement op de beleggingsresearch van LOEF Technische Analyse. In de publicatie hierboven leest u enkele recente reacties van abonnees. En vlak voor het publiceren van deze update schreef een abonnee die zijn jaarabonnement verlengt het volgende:

“Ik lees met zeer veel interesse uw kijk op beleggingsland. Ik neem uw visie zeker mee in mijn beleggingsbeslissingen”.

Download weekrapport ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 6 september 2015: LOEFTTT 060915