Het rode gevaar

Afgelopen week ging er letterlijk en figuurlijk een schok door de wereld met een epi-centrum in China. Een verandering in het valuta-regime in China (lees: devaluatie van de yuan / renminbi) geeft een nieuwe dimensie aan de valuta-oorlog. De US dollar index leverde in, de AEX en DAX verloren vorige week -4,58% respectievelijk 4,4%. De Europese automobielsector verloor maar liefst -6,34%. In Azie en Latijns-Amerika gingen de koersen gemiddelde -3,6% onderuit.

De beurs van China profiteerde en sloot de week met winst af. Ook de S&P 500 index eindigde de week met winst, omdat de kans op een renteverhoging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) in september als gevolg van de Chinese devaluatie-actie afneemt. De volatiliteit in de S&P 500 index gemeten over een periode van zes maanden is dermate laag, dat The Financial Times de vingers gekruist houdt voor wat betreft het recente steunniveau.

Niet alleen in China zijn er problemen. In Japan staat het stimuleringsplan ‘Abenomics’ onder druk nu de populariteit van Shinzo Abe afneemt. In Zuid-oost Azie staan de valuta-koersen dermate onder druk, dat dit herinneringen oproept aan de valutacrisis in 1998. In de eurozone vertraagt de groei, terwijl die in Frankrijk helemaal tot stilstand is gekomen.

Kortom, er gebeurt genoeg om te kijken ‘What is, not What should be‘.

In het besloten deel van deze website is zojuist weer de wekelijkse publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ gepubliceerd met ca. 20-pagina’s met informatie over de laatste trends en signalen globaal, regionaal, sectoraal en individueel.

Download weekbericht ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 16 augustus 2015: LOEFTTT160815