Kunstmatige intelligentie

Twee berichten afgelopen week in de media doen de chartist de wenkbrauwen fronsen. Het bericht dat de robot-adviseur in toenemende mate de taak van de fondsmanager van vlees en bloed vervangt baart zorgen. Experts op het gebied van ‘artificial intelligence’ (w.o. de beroemde Stehpen Hawking) waarschuwen dat de voortschrijdende toepassingen het bestaan van de mensheid bedreigen als robots een eigen leven gaan leiden.

Robotisering is een trend. De techniek neemt steeds meer mensen het doe- en denkwerk uit handen. Dat geldt niet alleen voor ‘laaggeschoolde’ arbeidsintensieve werkzaamheden, maar ook de handelingen van de chirurg bij operaties waar geen trillende vingers of (over)vermoeide artsen wenselijk zijn. En wat te denken van de emoties waarmee beursexperts soms te maken krijgen als er in het ‘Investment Committee’ onenigheid is over het wel/niet herbalanceren van beleggings-portefeuilles vanwege diverse invalshoeken, kansen en bedreigingen.

Zou u het aandurven? Beleggingsbeslissingen laten uitvoeren door robots? Hoe zouden deze automatische handelssystemen omgaan met plotselinge grote uitslagen in de beurskoersen? (denk aan LTCM, 9/11, de flashcrash en de plotselinge schuiver in de Zwitserse munt (die naar nu blijkt de Zwitserse Centrale Bank de nodige miljarden heeft gekost). Wel of niet ingrijpen? En anders de stekker eruit?

Hieronder treft u een koersgrafiek aan van de ROBO-STOX GLOBAL ROBOTICS & AUTOMATION index vanaf 2004 op maandbasis. Deze index vertegenwoordigt beursgenoteerde bedrijven die op een of andere manier met geautomatiseerde technieken de wereld willen verbeteren en/of veroveren.

 

 

 

 

De grafiek van ‘ROBOT’ is nog niet een egaal pad omhoog, maar toont pieken en dalen en dezelfde kenmerken als een willekeurig gekozen andere koersgrafiek.

 

 

 

 

Wat wel duidelijk blijkt is de ‘outperformance’ van de ROBOT-index (+338%) ten opzichte van de wereldaandelenindex (+67%) vanaf begin 2004.

 

 

 

 

Het roze trendkanaal toont sinds 2004 de mate waarin de toepassing van de ROBOT meerwaarde oplevert. De dynamiek vraagt wel om menselijk ingrijpen als u belegt in een afgeleide ROBOT-tracker (ETF). De belegger die de kunstmatige intelligentie van de ROBOT-index wil verslaan kan gebruik blijven maken van simpele technieken, zoals het 12-maands gemiddelde afgeleid van de maandelijkse slotkoersen. Beweegt de ROBOT-index boven haar 12-maands gemiddelde, dan is een investering in de ROBOT-index – vooral bij een stijgende hellingshoek van het afgeleide 12-maands gemiddelde – een overpeinzing waard.

De ROBOT-grafiek suggereert dat de chartist als analist van vlees en bloed gelukkig nog een verhaal heeft uit te leggen.

AANBOD JAARABONNEMENT MET KORTING  INFO: mail@edwardloef.com

Dat geconstateerd hebbende…

Raadpleeg de nieuwe weekpublicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 2 augustus 2015 in het besloten deel van deze website en neem een abonnement (deze maand met 34% korting voor nieuwe jaarabonnementen!).

Download weekbericht ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 2 augustus 2015: LOEFTTT020815