Besmettingsrisico?

De beleggingscyclus van de belegger doorloopt verschillende fasen. In het eerste kwartaal heerste er optimisme. Het tweede kwartaal begon met ‘excitement’, want menig technisch analist verhoogde de koersdoelen. Op 13 april berichtte RTLZ voorbeurs: “Wat worden ze rijk die beleggers…elke dag een beetje rijker…het gaat bijna vanzelf!”

In de loop van het tweede kwartaal nam de bezorgdheid toe. Beleggers namen het zekere voor het onzekere en begonnen posities af te bouwen. Jazeker, tegenover elke verkoper staat een koper, maar de gretigheid om de prijzen op te bieden naar nieuwe hoogtepunten lukte niet meer. Dit is te zien in menig beursindex. En het lijkt er sterk op dat de fase van ‘anxiety’ nu plaats maakt voor ‘denial’ (lees: ontkenning). De professionele beleggers zien de recente correctie als een ‘buying opportunity’. Of dat terecht is…?

LOEF Technische Analyse houdt een ‘investment clock’ bij die hieronder in het besloten deel volledig is afgebeeld. In het kwadrant stijgende trend prijkt nu enkel nog ‘iShares Japan’.

In de landenklok waren er afgelopen week nog maar drie lokale indices te vinden met een stijgende trendfase en met positieve resultaten: Argentiniƫ, Nieuw Zeeland en Zuid-Korea.

Sectoraal werden vorige week in de Amerikaanse en Europese beurzen geen positieve resultaten meer gemeten.

Wat is alternatief? Aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en edele metalen leveren gaandeweg steeds meer in. Alle asset classes zijn besmet met het verkoopvirus.

Toch wuiven er mogelijkheden, maar deze zijn schaars. En ware schaarste heerst, daar kunnen de prijzen exploderen. Daarom wordt in het besloten deel bijzondere aandacht gevraagd voor de ‘commodity clock’, omdat hier een goede voedingsbodem wordt gevonden voor een sterke koersstijging.

Neem nu een (proef)abonnement en ontdek waar de kansen gloren in een wereld die in toenemende mate wordt bedreigd door verkoopdruk.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 6 juli 2015: LOEFTTT060715