Richting nooduitgang

Het zal niemand verbazen dat er dit jaar vaak is gesproken over de zeepbel in de obligatiemarkt(en). Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, liet afgelopen week blijken geen grip meer te hebben op de prijsvorming van vastrentende waarden. Dat stemt uiteraard niet gerust. En de Federal Reserve in de V.S. lijkt nu van plan om in september de rente te verhogen. Obligatiebeleggers rennen nu naar de nooduitgang.

In de weekpublicatie van 19 april 2015 hebben abonnees in het weekbericht van LOEF Timing, Trends & Tactics kennis genomen van de trendstatus van de ETF ASSET ALLOCATIE TRENDSTATUS (in euro):

 

 

Tot 19 april jl. bleek de trendfase uniform positief voor alle genoemde ETF’s met betrekking tot aandelen (IWRD), vastgoed (IWDP), obligaties (IEAG), grondstoffen (AIGCP) en goud (PHAU). Tussen haakjes de tickersymbolen.

De technisch georiĆ«nteerde belegger/trader hoeft geen grafiek te zien om te weten dat op 19 april 2015 iShares Aggregate Bond ETF (IEAG) rijp was voor winstnemingen. De relatieve sterkte index (RSI) noteerde immers op weekbasis 77,6 hetgeen in de technische analyse een klassieke ‘overwaardering’ oplevert. Ten opzichte van de overige vier trackers bleek de obligatietracker genomineerd op de vierde plek (zie kolom ‘RS’). Alleen de vastgoedtracker presteerde nog slechter.

Op 16 april 2015 berichtte Het Financieele Dagblad het volgende: “Draghi gaat voort met opkopen obligaties“. De obligatiebeleggers die koers varen op het ruimhartig stimulerende ECB-beleid en rekenden op een vangnet onder de obligatiekoersen kwamen echter bedrogen uit. De kapitaalmarktrente daalde niet, maar zette een spectaculaire stijging in onder leiding van de Duitse 10-jaars rente.

koersgrafiek Duitse 10-jaars rente vanaf juni 2014

 

 

 

 

Afgelopen week ebte de angst voor deflatie weg. Sterke inflatiecijfers leidden tot stevig stijgende Europese rentes. In de financiƫle media rees de vraag of de Europese Centrale Bank nog wel moet doorgaan met haar stimuleringsbeleid.

Wie op zoek is naar antwoorden mag uiteraard focussen op wat Mario Draghi (of Janet Yellen) via de pers laten weten, maar de markt velt uiteindelijk het laatste oordeel. In dit kader was het fijn om op 19 april jl. al te kunnen vermoeden in welke richting de rente / obligatiekoersen waarschijnlijk zouden bewegen: rente omhoog / obligatiekoersen omlaag.

De laatste ontwikkelingen en trends leest u in de nieuwe weekpublicatie in het besloten deel van deze website (exclusief bestemd voor abonnees). Wacht niet langer met het afsluiten van een abonnement om te voorkomen dat u straks echt in paniek raakt. De grote ‘DELETE’-beweging is namelijk in gang gezet en de gevolgen zijn waarschijnlijk immens.

Download de nieuwe weekpublicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ (editie 7 juni 2015): LOEFTTT070615