Objectief verkoopsignaal in de bund

Op 9 juni a.s. organiseert LOEF Technische Analyse in samenwerking met ForestBergen (leverancier van o.a. technische analyse software) vanaf 19:30 uur een presentatie voor de ‘doe-het-zelf’-beleggers. In deze bijeenkomst wordt aandacht geschonken aan de mogelijkheden om met behulp van specialistische software te ontdekken waar de kansen en bedreigingen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is afgebeeld in de maandgrafiek van het (futures)termijncontract op de 10-jarige Duitse staatslening. Vanaf 2008 is een fraaie opgaande trend zichtbaar. De obligatiebelegger heeft meestal een langetermijn beleggingshorizon en zal niet zo snel tot verkoop overgaan.

Toch zijn er momenten, waarop het lonend kan zijn om de Duitse staatslening (tijdelijk) te verkopen. Zo viel de bund future terug van 134,77 naar 119,86 in de periode 2010 t/m 2011 en was er sprake van een lange consolidatiefase na de top in 2012 (146,89) en bodem (136,60) in 2013. Instappen is zelden een moeilijke beslissing. Uitstappen wel.

De rode candles in de grafiek op maandbasis (zie onder) illusteren de momenten waarop de relatieve sterkte index (RSI) gewaardeerd wordt boven 70, hetgeen relatief duur is. Een verkoopsignaal (zie ‘sell’-alert) treedt op wanneer een koersreactie de bund future onder 70 terugduwt.

Bunf future op maandbasis vanaf 2008 + RSI(14)

 

 

 

 

TIP: indien u wilt weten wat ‘de markt’ gaat doen, vraag het dan niet aan de beursgoeroes, maar vraag het aan ‘de markt’ zelf. En doe dat dan door criteria te formuleren die aansluiten bij uw persoonlijk beleggingsprofiel en beleggingshorizon.

De hierboven afgebeelde ‘sell’-alerts voorspellen niets, maar registreren ‘what is, not what should be’. Wat in elk geval de koershistorie aangeeft is het risico van een herhaling van zwakte in de komende maanden (waardoor u wellicht beter kunt omzien naar gunstiger alternatieven, lees hiervoor de beleggingsresearch van LOEF Technische Analyse).

 

 

 

 

De beurskoers van de bund future en daarvan afgeleide indicatoren op weekbasis geven de mogelijkheid om een eigen expertsysteem te bouwen. De uitkomsten op basis van weekdata ziet er op 27 mei 2015 als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

UITNODIGING AAN ‘DOE-HET-ZELF BELEGGERS’

Wilt u zelf u uw eigen ‘grafiek van de dag’ selecteren op basis van uw eigen criteria, neem dan de uitnodiging (zie onder) ter harte om op 9 juni 2015 u zich nader te laten voorlichten:

Download uitnodiging 9 mei 2015: LOEF DE TECHNICIAN uitnodiging informatieavond 9 juni 2015