Sell in May

In de wekelijkse publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ van 12 april 2015 noteerde de relatieve sterkte index (RSI) op weekbasis 76,2 afgeleid van iShares World, 77,9 afgeleid van iShares Property Developed Markets en 79 afgeleid van iShares Aggregate Bonds. RSI-waarderingen boven 70 nodigen niet uit om te kopen, maar om te verkopen. Wie terugkijkt op de afgelopen vier weken registreert in regionale aandelentrackers het volgende:

 

 

 

Na de publicatie van de Amerikaanse banencijfers afgelopen vrijdag deed DE TELEGRAAF dit weekend verslag over “koopwoede op Damrak” en “Opluchting belegger VS“.

DE TELEGRAAF meldt verder “Stijgende beurzen maken hebberig“.

Zoals in het overzicht hierboven van een aantal regionale aandelentrackers is te zien zijn de trends in de aandelenkoersen wereldwijd stijgend, ondanks de wereldwijde correctiefase in de afgelopen vier weken. De vraag is nu of de koopwoede op het Damrak en de opluchting op Wall Street een nieuwe stijgingsfase naar nieuwe hoogtepunten produceert of een gelijke/lagere top in de komende weken. De statistieken van de beursperiode mei t/m oktober hebben in de afgelopen 65 jaar geleid tot een vermogensverlies van $ 6500, terwijl de periode november t/m april juist een vermogenswinst is gerealiseerd van $ 2.379.501 (bron: Stock Trader’s Almanac 30 april 2015). De ‘buy & hold’-belegger die in 1950 begon heeft in 65 jaar $ 880.380 winst geboekt. U begrijpt nu waar die ‘Sell in May’-uitspraak op gebaseerd is.

In de afgelopen weken heeft u via deze website kennis genomen van informatie die vraagtekens stellen bij hebberige termen zoals ‘koopwoede’. Ook afgelopen week liet Janet Yellen, president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, weten ‘potential dangers’ te signaleren. Die waarschuwing kwam twee dagen na het verschijnen van een interessant rapport over sentimentsindicatoren. U leest hierover in de nieuwe publicatie van ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 10 mei 2015 dat zojuist hieronder in het besloten deel (exclusief voor abonnees) is gepubliceerd.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 10 mei 2015: LOEFTTT100515