Luguber schaakspel

Op de website van The Financial Times lezen we zojuist ‘Russia delivers nuclear warning to Denmark’. In Polen melden zich steeds meer vrijwilligers zich bij het leger om opgeleid te worden als reservist. Zweden stuurt haar vloot richting de Baltische eilanden. In Brussel roept de hoogste militaire commandant van de NAVO op ‘al ons gereedschap in te zetten’. Centrale banken doen dit momenteel ook, dus ‘Gaat u maar rustig slapen.’

Op het schaakbord zien we Poetin met ontbloot bovenlijf op een paard machogedrag vertonen. Vladimir is de nieuwe buurman van de villa die onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Griekenland bezitten. De dame (Angela Merkel) wordt in haar positie gedwongen alle denkbare kanten te bekijken om te beoordelen wat de beste nieuwe zet zou moeten zijn. Aan de raadsheren in Europa heeft zij niets, want dat zijn pionnen met een eigen agenda en hebben uitsluitend interesse in hun eigen kastelen. Nee, wie de wereld momenteel aanschouwt krijgt de indruk getuige te zijn van een luguber schaakspel, waaraan zelfs Garry Kasparov zich niet gauw waagt.

Waakzaam is de term die net zoals in de jaren dertig vaak wordt gebruikt. De Federal Reserve president Janet Yellen zei afgelopen week ook ‘cautious’ te zijn. De beleggers kunnen zich er niet meer druk om maken. Zij vieren feest alsof het 1937 is en omdat de staat over u waakt. ‘Gaat u maar rustig slapen’.

Norbert-Jan Nuij heeft ooit een boekje geschreven over het ‘verloren verleden’. De geschiedenis is NOOIT een perfecte gids, legde Ben Bernanke uit in reactie op de lofzang dat hij de V.S. heeft behoed voor een herhaling van de grote depressie.

We zullen zien.

U kunt uw eigen gedachten vormen via de nieuwe publicatie ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 22 maart 2015, waarin aandacht voor een aantal elementaire zaken, w.o. “Economische voorspoed hangt samen met financiële stabiliteit“. De Russische RTS index vertoont in technische zin vluchtgedrag (zie onder).

 

 

 

 

 

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 22 maart 2015: LOEFTTT220315