Dollarrally nadert (tijdelijke) top

Er gaat geen dag meer voorbij of iedereen heeft het over de almaar stijgende US dollar (en daling van de euro). De stijging van de dollar is het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank enerzijds en de op handen zijnde verkrapping (lees: renteverhoging) door het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken (de Federal Reserve) anderzijds. De divergentie maakt de euro relatief onaantrekkelijk. Op zoek naar rendement laten aandelenbeleggers Wall Street even links liggen, want de duurdere dollar begint nu pijn te doen in de vorm van valutaverliezen in het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijfsleven. De vraag rijst of de Federal Reserve het deze week aandurft om olie op het vuur te gooien met de aankondiging van rentestappen later dit jaar of nog even zal wachten.

De koersgrafiek van het valutapaar USD/EUR toont de momenten waarop na een periode van 52 weken de dollar met meer dan 25% in waarde steeg:

USD/EUR-grafiek langetermijn met procentuele veranderingen in de afgelopen 52 weken.

 

 

 

 

 

De momenten waarop de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro (teruggerekend) op jaarbasis (lees: voortschrijdend 52 weken) met meer dan 25% steeg zijn in de grafiek goed te zien. Het ziet ernaar uit dat de rally voor wat betreft de nabije toekomst (komende weken) zich kan opmaken voor een (tijdelijke) top.