Goedemorgen Europa!

Indien u de ontwikkelingen op de financiële markten volgt, dan weet u dat deze week ‘historisch’ wordt. Misschien zelfs wel ‘hysterisch’. Het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken (de Federal Reserve) vergadert dinsdag en woensdag over het moment waarop de rente in de V.S. officieel zal worden verhoogd. Of juist niet? De opmars van de Amerikaanse dollar kan juist ook contra-productief blijken. Goedemorgen Europa!

Op 29 mei 2000 luidde het commentaar van het Duitse weekblad ‘DER SPIEGEL’ o.a. “Der Euro fällt und fällt und fällt“. Het thema ‘Guten Morgen, Europa!‘ betrof “Das Comeback Europas“. Wim Duisenberg, destijds president van de Europese Centrale Bank riep in steinkohlen Deutsch “Die Aussichten für ein starkes Wirtschaftswachtsum sind derzeit besser als seit vielen, vielen Jahren”. De Amerikaanse junkbond-koning Michael Milken werd ook geciteerd: “Heute ist Europa der beste Platz, um Geld zu investieren.”

En “So sehen es immer mehr langfristig orientierte Investoren“.

Tja, het is bijna 16 jaar later en thans lezen we in The Financial Times “Investors pile into eurozone shares. ‘Draghi effect’ prompts currency and fund flows”.

Ondertussen rept het weekblad DER SPIEGEL over een “ENDGAME‘ omtrent Griekenland en lezen we via persbureau BLOOMBERG over “Euro debt is riskier than ever”.

En de US Dollar Index...die toont in de (bijna) afgelopen drie kwartalen een zeldzaam sterke stijging (…niet fijn voor de af te lossen schuldenberg in US Dollars overigens)

 

 

 

 

Het passeren van de dalende meerjarige weerstandlijn in de US Dollar Index doet ernstig vermoeden dat er een structurele verandering in de valutamarkten is ingezet. Steeds meer deskundigen vrezen dat de valuta-oorlog straks alleen maar verliezers kent. De Azie-crisis was het gevolg van een valuta-crisis. De beurscrash van 1987 leverde ruzie op tussen centrale bankiers met harde woorden, zoals ‘It’s our currency, but it is your problem”.

In de nieuwe weekpublicatie LOEF Timing, Trends & Tactics d.d. 15 maart 2015 leest u niet alleen over de inzichten van LOEF Technische Analyse op basis van historische ervaringen, maar krijgen we ook een spiegel voorgehouden in de vorm van trendoverzichten, waarin de status van de trend en daarbij horende karakteristieken (wel/geen overwaardering?) op basis van vooraf bepaalde criteria bevestigen of ontkrachten waarover de kranten nu schrijven. Deze publicatie treft u aan het besloten deel van de website hieronder (na inloggen) en/of in het archief publicaties.

DOWNLOAD weekrapport LOEF Timing, Trends & Tactics 15 maart 2015: LOEFTTT150315