Het gele teken in de wereldindex

Op 9 februari 2015 werd in mijn column ‘langs de lijn’ in Het Financieele Dagblad de blik gericht op de hoogbouw in de Britse kantorenmarkt die omringd blijkt door talrijke hijskranen. De aanhef luidde¬† ‘Foetsie, wegwezen?’, omdat de compilatie van torens in aanbouw doet denken aan de hoogtijdagen van de internetzeepbel (maart 2000) en de hoogtepunten in 2000 en 2007 in de FTSE-100 index die naderhand draaipunten bleken.

Zes jaar geleden – op 9 maart 2009 – werd ook een draaipunt gemaakt. De MSCI World index (in euro) bereikte toen de bodem van de grote bearmarkt 2007-2009 (net als de AEX en andere beursindices). Destijds was ondergetekende werkzaam als chartist bij private bank Theodoor Gilissen Bankiers en verantwoordelijk voor de dagelijkse technische publicaties ‘Bulls, Bears & Shares’ (en na 2010 nog altijd hofleverancier voor een tweewekelijkse editie).

Sommige ‘market timing’ analyses lezen als een stripverhaal, vandaar dat vanwege de zesjarige verjaardag van de bullmarkt (gefeliciteerd!) met genoegen wordt teruggedacht aan een drietal memorabele publicaties:

Bulls, Bears & Shares 6 maart 2009

 

 

 

 

 

Bulls, Bears & Shares 9 maart 2009

 

 

 

 

Bulls, Bears & Shares 10 maart 2009

 

 

 

 

AEX op dagbasis januari t/m april 2009

 

 

 

 

AEX op weekbasis januari t/m april 2009

 

 

 

 

De AEX-index voldeed zes jaar geleden keurig aan het doel van het theoretisch beleggingsconcept van LOEF Technische Analyse: “laag kopen en hoog verkopen” (zie grafiek AEX op weekbasis boven / theoretisch model onder)

 

 

 

 

 

 

Geelgekleurde candles zijn in het beleggingsconcept voor ‘Timing, Trends & Tactics‘ een waarschuwing voor een overdrijvingsfase aan het einde van een dalende trend (= ‘K’oopgebied) of een overdrijvingsfase aan het einde van een stijgende trend (‘Z’eepbelgebied). Trendvolgende beleggers worden dan door LOEF Technische Analyse alert gemaakt op het risico van een (significante) trendomslag. Voor contrarians is dit ideaal voor ‘market timing’!

In de wereldaandelenindex (omgerekend in euro’s) verscheen afgelopen week ‘het gele teken’. Beleggers die houden van een goed stripverhaal en de striphelden ‘BLAKE & MORTIMER’ herinneren, weten dat de zesde editie uit een reeks van 12 delen ging over ‘HET GELE TEKEN’. Niet geheel toevallig speelt e.e.a. zich af in Londen. In de ‘grafiek van de dag’ ziet u het gele teken weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u weten hoe het verder afloopt met de avonturen van de beleggers in de wereldaandelenindex? De nieuwe publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ is een wekelijks ‘stripverhaal’ over kansen en bedreigingen met grafieken als belangrijkste illustraties voor de beeldvorming en trendoverzichten voor ‘signalen/alerts’.

TIJDELIJK AANBOD

Bent u nog geen abonnee? Een jaarabonnement kost doorgaans EUR 377 per jaar (maar vanwege het zesjarige jubileum van de bullmarkt t/m 9 maart 2015 slechts EUR 250). Meld u zich nu aan, want het gele teken in de wereldindex nodigt iedereen nu dringend uit om door de researchpublicatie heen te bladeren.

Aanbod (6 maart 2015): LOEF Technician 060315 aanbod

Aanbod (8 maart 2015): LOEF Technician 080315 aanbod 200%

Weekpublicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 8 maart 2015: LOEFTTT080315

Rapport TGB Bulls, Bears & Shares 2009 ‘maart en de staart van de beer’: MT020309