Moegestreden

“Loopt een oorlog ongelukkig af, dan vraagt men naar degene die schuldig is aan de oorlog; loopt hij zegevierend ten einde, dan prijst men zijn aanstichter” (Bron: Friedrich Nietzsche in ‘Morgenrood’ 1887). Centrale bankiers zijn wereldwijd bezig met hun rentebeleid en controversiele opkoopprogramma’s waarvan de afloop onbekend is…en de beleggers? Die vinden het geweldig en tonen grenzeloos optimisme.

Uiteraard bestaan er geen feiten, alleen interpretaties van feiten. De aandelenbeurzen worden omhoog gejaagd om de verkeerde redenen (is het oordeel van LOEF Technische Analyse). Indien u de researchpublicaties ‘LOEF DE TECHNICIAN’ en ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ leest en kent, dan weet u hoe u de grafieken moet interpreteren. Liever geen visie of voorspelling, maar gewoonweg luisteren naar de beurskoers op basis van plan ‘A’. Indien plan ‘A’ niet werkt, dan heeft u dit uiteraard al bij plan ‘A’ ingecalculeerd, dus schakelt u automatisch over naar plan ‘B’.

De koersontwikkelingen op de beurs zijn voor menig beursanalist, beursveteraan en argeloze beleggers allang niet meer te begrijpen…tenminste, als men slechts kijkt naar zeg…de afgelopen jaren. Maar in het weekbericht is een koersgrafiek opgenomen die wat langer teruggaat dan de laatste jaren. Indien u deze koersgrafiek bestudeert, dan gaat u wellicht beter begrijpen wat u ziet (of meent te zien). Natuurlijk…ook deze opmerking is slechts een interpretatie van de werkelijkheid. Die kan voor u anders zijn dan voor de opsteller van de research.

Draghi moest afgelopen vrijdag wat doen, omdat zijn geloofwaardig nu in het geding is. Geloofwaardigheid en vertrouwen liggen in elkaars verlengde. En als alle maatregelen niet meer blijken te werken, de centrale bankiers moegestreden zijn en het laatste woord (en daad) is aan de politiek, kijk dan naar de onmacht in Europa en de macht van Rusland (onder leiding van Poetin). Ronduit schokkend is een artikel over grenzeloos optimisme dat u in het besloten deel hieronder kunt lezen als aanvulling op het zojuist gepubliceerde weekrapport.

Download weekrapport: ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 23 november 2014: LOEFTTT231114

Voor u gelezen in Het Financieele Dagblad (aanvulling): grenzeloos optimisme FD 211114