Individuele tip versus ‘the long run’

In de wekelijkse publicatie ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ werd over de methode ‘LOEF’ verwezen naar de inspirerende woorden van Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als het doorhebt’. In die publicatie leest u o.a. de oproep van Curtis Faith: ‘Good trading is not about being right, it is about trading right. If you want to be succesful, you need to think of the long run and ignore the outcomes of individual trades’. Geen loze opmerking als u bedenkt dat…

…in de vorige ‘chart of the day’ werd verwezen naar een mystery chart, waarvan de onderliggende waarde vandaag hieronder openbaar wordt gemaakt. U keek (als u terugbladert) naar de uurgrafiek van de Duitse DAX-index. Abonnees van LOEF Technische Analyse kregen het advies mee in een extra editie op 20 november jl. om in geval van een daling onder 9400 in de DAX rekening te houden met een nieuwe correctiefase (vergelijkbaar met die van september/oktober jl.) en bij het innemen van een shortpositie een stoplossgrens aan te houden op 9550 (want je weet maar nooit, zie onder).

Een extra editie op 20 november 2014 (snapshot)…

 

 

 

 

 

 

 

 

En toen kwam ECB-president Draghi een dag later (vrijdag 21 november jl.) met de boodschap dat de ‘ECB zal doen wat ze moet om de inflatie en inflatieverwachtingen zo mogelijk te verhogen’ en dat ‘als de huidige stimuleringsmaatregelen daarvoor niet voldoende blijken, de centrale bank de omvang, snelheid en samenstelling van haar opkoopprogramma voor obligaties kan aanpassen’. Aandelenbeleggers geloven hierdoor dat de ECB de deflatiespiraal die in Europa ronddraait te kunnen ombuigen, waardoor de consumenten en het bedrijfsleven de portemonnee trekken en gaan kopen/investeren voordat het leven straks duurder wordt. Kortom, aandelenbeleggers trokken zich op aan Draghi’s boodschap en de DAX (en overige beursindices) gingen niet omlaag – wat logisch zou zijn gelet op het verslechterende sentiment onder Europese ondernemers – maar omhoog. Het gevolg was dat de stoploss voor shortposities op 9550 opwaarts werd gepasseerd.

 

 

 

 

 

 

Degenen die besloten shortposities in te nemen, herinnerden zich de oproep van Curtis Faith en sloten de shortposities zodra de DAX boven 9550 uitsteeg. Aan het einde van de handelsdag zag de bijgewerkte uurgrafiek er als volgt uit:

De individuele setup in de DAX voor een koersdaling is mislukt en dat schept wellicht weinig vertrouwen. Mocht dit zo zijn, lees dan nogmaals het citaat van supertrader Curtis Faith (die gewone mensen opleidde tot superbeleggers). Het komt voor dat niet elk idee goed uitpakt, maar waar het om gaat is ‘the long run’ (zie onder simulatie LOEF methode DAX long/short). In de beleggingsresearch van LOEF Technische analyse lezen abonnees telkens weer opnieuw wat het geheim is achter succesvolle ‘timing, risicobeheer en discipline’…

 

 

 

 

 

 

Neem een (proef)abonnement en ontdek waarom abonnees enthousiast reageren op de inhoud van de researchpublicaties. Informatie: mail@edwardloef.com