De beste indicator

Een paar wapenfeiten. Begonnen in 1985 bij de Rabobank. Op mijn verjaardag – 19 oktober 1987 – de beurscrash. Tussen 1989 en 2005 beleggingsadviseur bij diverse banken en senior technisch analist tussen 2005 en 2010. Interesse in technische analyse vanaf 1989. Ondertussen een boeken- en archiefkast vol staan met vakliteratuur/cursussen en DVD’s over trading & beleggen. Samengevat…25 jaar praktijkervaring.

Maar…om het maandblad ‘EFFECT’ (editie augustus 2014) te citeren na een test van de MACD, ROC en DMI: “Wat zeggen de uitkomsten van onze test?” Het is meer kunst dan wetenschap.

Hieronder een slide getoond in het webinar dat op 26 augustus 2014 werd gegeven:

 

 

 

 

 

 

 

 

Met een simpele test van de MACD, ROC of DMI alleen wint de technische analyse ‘de oorlog’ met de ‘buy & hold’-belegger in de AEX of DAX niet. Daar komt toch echt meer bij kijken (zie onder).

LOEF Technische Analyse heeft op basis van een combinatie van indicatoren iets bedacht om wel het positieve onderscheid te maken (zie onder ‘long only’-strategie ‘LOEF TIMING TRENDS & TACTICS backtest AEX + DAX).

AEX weekbasis long only strategie LOEF TA vanaf 2000

 

 

 

 

 

DAX weekbasis long only strategie LOEF TA vanaf 2000

 

 

 

 

 

Een combinatie levert de volgende staafdiagram op:

 

 

 

 

 

De boodschap van deze column:…zorg voor een positieve reward/risk-ratio…de optelsom van winstgevende trades moet de optelsom van verliesgevende trades ruimschoots opheffen. En het kan…u leest hierover regelmatig in de weekpublicaties ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’