MACD + ROC + DMI = ART

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft recent drie technische indicatoren getest met het doel te beoordelen of deze hulpmiddelen sinds 2000 tot een beter beleggingsresultaat zouden leiden dan de ‘buy & hold’-strategie in de AEX of DAX sinds 2000 (op dag- en weekbasis). En raadt eens…het levert geen duidelijke meerwaarde op. Conclusie: technische analyse is dus toch meer kunst dan wetenschap.

Met alle respect voor het bescheiden onderzoek door de VEB…een kind kan inzien dat er geen op zichzelf staand hulpmiddel altijd werkt onder alle marktomstandigheden. Wie op de lagere school bij het vak handarbeid een opdracht kreeg om iets fatsoenlijks te fabriceren, zal niet alleen met een schaar alleen tot een bevredigend resultaat komen. Een volwassene die thuis wordt opgezadeld met een reparatieklus kan de lokale klussenier bellen en zal zien dat bij binnenkomst de gereedschapskist goed gevuld is met uiteenlopende instrumenten om het probleem op te lossen.

Wie probeert de economie of de beurskoersen te voorspellen kon vorige week lezen hoe de financieel experts de toekomst in perspectief zien (zie bericht uit Het Financieele Dagblad).

 

 

Er bestaat geen eensluidende fix-it all oplossing om exacte antwoorden te formuleren. Het was dus te verwachten dat de drie afzonderlijke technische indicatoren niet elk afzonderlijk tot iets moois leiden. Hoe anders kunnen de resultaten uitvallen indien het juiste materiaal in goede handen valt. Maar dan nog…rendementen uit verleden bieden geen garantie op toekomstige resultaten.

De VEB meldt in de augustus editie van het magazine ‘Effect’ dat zij ook niet weet wie er gelijk heeft: de Fed en de ECB of de Bank voor Internationale Betalingen (BIS)? Dit naar aanleiding van het feit dat de BIS opnieuw de stormbal hijst, terwijl afgaande op de beurskoersen een nieuwe bloeiperiode in het verschiet zou liggen.

CONCLUSIE: als deskundig geachte bankiers verdeeld zijn over een nieuwe crisis of juist bloei en de verdeeldheid onder economen zelden zo groot is als nu, dan zou de belegger wellicht beter kunnen luisteren naar de richting en de kracht van de trends in de verschillende asset classes, omdat ‘alle informatie in de beurskoers wordt verdisconteerd‘. En dan moet u niet alleen weten wat elke technische indicator afzonderlijk voor functie heeft, maar ook hoe u deze functie kunt of moet gebruiken in combinatie met andere hulpmiddelen. En – welkom in de alledaagse realiteit – dat is meer kunst (art) dan wetenschap (science)! Het is een ambacht. Meer tips hierover krijgt u te horen en te zien tijdens het aankomende webinar (zie onder):

WEBINAR ‘Technical Analysis is an Art, not Science’

Wanneer? dinsdagavond 24-08-2014

Hoe laat? tussen 21:00 en 22:00 uur

Voor informatie en aanmelding… raadpleeg: LOEF Technician webinar bericht 240814

Raadpleeg weekrapport ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 23 augustus 2014: LOEFTTT230814