Vast goed?

Het Financieele Dagblad gaat vandaag in op de koersontwikkeling van beursgenoteerde vastgoedbedrijven: “Vastgoedfondsen nu voorop in beursrally”. In het kader van herschikkingen van portefeuilles komt de vraag aan de orde hoe deze waarden zich ontwikkelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Is het nu de tijd om in onroerendgoedaandelen te stappen?

Indien de vergelijking wordt gemaakt tussen de koersontwikkeling van bijv. iShares Property Europe ten opzichte van de koersontwikkeling van de Europese aandelenmarkt dan ziet de ratio vastgoed/aandelen er dit jaar als volgt uit:

Ratio iShares Property Europe t.o.v. DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

De ratio (in het roze) geeft aan dat er een nieuw relatief hoogtepunt afgelopen week werd opgetekend. De groen/zwarte afgeleide MACD-indicator is stijgend, dus de score van vastgoed is dus positief. Maar de positieve kruising in deze MACD vond al in januari van dit jaar plaats. Vermogensbeheerders die maandelijks portefeuilles beoordelen op over/onderwegingen hoeven dus niet te wachten op het moment dat positieve conclusies de krantenkoppen bereiken. Misschien zelfs beter van niet als gekeken wordt naar de stand van de relatieve sterkte index (RSI), die het momentum in beeld brengt (zie grafiek onder).

 

 

 

 

 

Meer informatie over de trends in asset classes in absolute en relatieve zin leest u het wekelijkse rapport ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ (20 pagina’s technische analyse). Wellicht wordt u dan een halfjaar eerder geinformeerd over de kansen en bedreigingen dan op basis van berichtgeving in de media. Zo leest u o.a. ook over de trends in durfkapitaal…en bedrijven die zelfs nog geen beursnotering hebben!

Neem een (proef)abonnement of neem contact met Edward Loef voor meer informatie.

Download weekrapport ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ 13 juli 2014: LOEFTTT130714