Erste Bank(crisis) of de zoveelste?

Vandaag leest u in Het Financieele Dagblad in de technische analyse column ‘langs de lijn’ een artikel over het ‘kop-en-schouderpatroon’. Volgens de technische analyse literatuur levert de formatie van dit patroon de meest betrouwbare trendomkeersignalen op. Interessant is dat de problematiek rond Banco Espirito Santo nu pas aandacht krijgt (van bijv. Moody’s), terwijl de grafiek al aanwijzingen gaf.

In dit nu de eerste bank die in de problemen komt of volgen er nog meer?

Raadpleeg: http://vorige.nrc.nl/nieuwsthema/kredietcrisis/article1987320.ece

De onderlinge verwevenheden in het financiele systeem verdragen geen storingen, hoe klein of geisoleerd deze ook door de autoriteiten worden aangemerkt. Kijk ook eens naar het koersverloop van ERSTE BANK met een notering in Wenen, Oostenrijk. De ingekleurde koersgrafiek (zie legenda) toont in de afgelopen 12 maanden een kop-en-schouderpatroon gevolgd door de onvermijdelijke ‘drop’. De gele candles weerspiegelen momenten van overdrijving. Deze overdrijvingen komen voor na impossante rallies (zoom in op de chart) of forse koersdalingen. Market timers weten dan dat er koop- of verkooppaniek is.

In het geval van ERSTE BANK wordt nu de steun van vorig jaar getest. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in augustus 2011. De gap onder EUR 23 die recent is ontstaan door de vrije val kan worden gesloten met een koersnotering, maar zeker is dit niet. Indien de beurskoers verder wegzakt, dan zal ook ERSTE BANK de aandacht van de media beginnen te trekken. En die aandacht kan besmettelijk zijn. Iemand moet u op tijd waarschuwen voor dit risico, omdat in praktijk (zie link NRC hierboven) de ervaring hiertoe dwingt.

Grafiek ERSTE BANK afgelopen vijf jaar

 

 

 

 

 

Legenda betekenis kleuren in de grafiek: