Analisten aanbeveling (of niet)

Beleggers die op zoek naar informatie om de koersbewegingen op de korte termijn te bespelen kunnen beter niet luisteren naar de aanbevelingen van de fundamenteel analisten. Deze categorie analisten kijkt voornamelijk naar de langetermijn perspectieven waarbij een beleggingshorizon langer dan 12 maanden geen uitzondering is. Koersdalingen maken de waardering van een aandeel goedkoper. Dit leidt ertoe dat een aandeel vaak en veelal ‘buy’ en/of ‘hold’-adviezen meekrijgt als de beurskoers onderuit gaat.

Het Financieele Dagblad berichtte op 17 april jl. over ‘Minder winst voor Goldman Sachs’, maar ondanks de winstdaling heeft deze zakenbank het in het eerste kwartaal toch beter gedaan dan analisten hadden verwacht.  De winst per aandeel bedroeg $ 4,29 hetgeen ruim boven de consensus raming van $ 3,49 lag. Het aandeel GS opende op 17 april jl. op $ 161,03 en sloot de handelsdag af op $ 157,44. De vraag is hoe u met deze informatie aan de slag gaat. Hoe de fundamenteel analisten gemiddeld over GS oordelen leest u hieronder: ‘HOLD’.

De technische analyse oordeelt afwijkend van de consensus, d.w.z.: ‘SELL’. Het argument voor deze afwijkende mening vindt zijn oorsprong in het koersgedrag van GS. Vanaf begin januari zien we per saldo aanbod (zie dalende golfslag blauwe 20-daags koersgemiddelde). Vooralsnog velt de markt een negatiever oordeel dan de fundamenteel analisten. Een proces van lagere toppen en lagere bodems definieert een dalende trend. Een stijging boven $ 167 is nodig om de beurskoers boven het 120-daags koersgemiddelde te duwen, waardoor de langetermijn visie van de fundamentele collegae weer realistisch wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koersgrafiek Goldman Sachs in 2014 t/m 22 april 2014