Dollartekens & signalen

Vandaag vergadert de Europese Centrale Bank en de valutamarkten kijken dan weer reikhalzend uit naar eventuele rentestappen en/of de boodschap na afloop van de bijeenkomst door ECB-president Draghi.  Het Europese continent wordt in toenemende mate bedreigt door de risico’s van de deflatie. Een renteverlaging zou de Europese economie moeten stimuleren naar het voorbeeld van het FED-beleid in de V.S.

In de Verenigde Staten hebben renteverlagingen tot nu geholpen om de Amerikaanse economie telkens aan te slingeren na economische crises. Deze renteverlagingen hebben o.a. de Amerikaanse dollar in de loop van de tijd doen verzwakken ten opzichte van de belangrijkste overige valuta in de wereld (zie grafiek vanaf 1971)

US Dollar Index vanaf 1971

 

 

 

 

Op dit moment toont de grafiek op weekbasis dat de US Dollar index op een interessante kruising staat.

US Dollar index ingezoomd vanaf 2010

 

 

 

 

De recente opleving in de US Dollar Index oogt als een technische pullback, waarna een nieuwe verzwakking in aantocht lijkt. De meest recente dalende trendlijn en voormalige stijgende steunlijn zouden de US Dollar index ervan moeten weerhouden om sterker te worden.

EUR/USD vanaf 2013

 

 

 

 

De recente zwakte van de euro biedt vanuit een trendvolgend perspectief vanaf de huidige waardering meer opwaarts potentieel dan neerwaartse risico. De stijgende steunlijn zou de euro overeind moeten houden. In tegenstelling tot de US Dollar index waar de grafiek rood kleurt, staat het sein voor de euro op groen.

Meer koersgrafieken treft u aan in de publicatie ‘LOEF DE TECHNICIAN’, waarin u snel een beeld krijgt van de trends in de 25-AEX aandelen, 25 AMX aandelen, BEL-20 stocks, 25 beursindices en een aantal grondstoffenindices. In samenhang met de trendoverzichten hoeft u de beurskoersen niet te voorspellen, maar kunt wel het onderscheid maken tussen waarden in stijgende of dalende trends en daardoor zien wat waarde toevoegt en wat niet. Doe uw voordeel ermee en registreert u zich – geheel vrijblijvend – voor meer informatie over ‘timing, trends & tactics’.

Download rapport ‘LOEF DE TECHNICIAN’ 3 april 2014: LOEF Technician 030414