Breinbevingen ‘out of the box’

U heeft in de afgelopen week de schokkende beelden gezien uit de Oekraine. In de stad KievĀ verzamelde zich een mensenmenigte en het gedrag dat wij op TV zagen zou gemakkelijk een hoofdstuk kunnen vullen in het boek ‘Breinbevingen’ van massapsycholoog Jaap van Ginneken. In dit zeer lezenswaardige boek wordt ingegaan op o.a. de ‘zelforganisatie van sociale bewegingen’ en ‘mogelijke attractoren bij verontwaardiging en protest’.

Louis Albert Necker (10 april 1786 – 20 november 1861) was een Zwitserse kristallograaf die in 1832 als eerste plaatjes van kubussen publiceerde, waarbij men niet kon aangeven wat de voorste en wat de achterste ‘ribben’ van de kubus waren. Wanneer onze hersenen naar de zgn. ‘Necker kubus’ kijken dan is deze tweedimensionaal, maar ons brein registreert de kubus driedimensionaal. Van het een op het andere moment blijkt de voorkant van de kubus opeens de achterkant te zijn.

Jaap van Ginneken heeft over dit fenomeen in zijn boek ‘Rages & Crashes’ een belangrijke opmerking gemaakt die rechtstreeks verband houdt met de vraag of we nu wel of geen beurscrash op Wall Street kunnen verwachten. Met dank aan de wijze inzichten van deze massapsycholoog en de illustratie van de kubus van Necker kunt u in het besloten deel van deze website lezen wat het acute belang hiervan nu is.

Download weekrapport ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS: LOEFTTT230214