korte versus langetermijn

Daghandelaren, speculanten en andere actieve mensen die de dynamiek in de financiele markten op kortetermijn willen bespelen kijken soms(!) niet verder dan de neus lang is. Zij zitten bijvoorbeeld zo dicht met de bekende neus op de koersgrafiek dat de brede context letterlijk en figuurlijk uit het oog wordt verloren. Of dit verstandig is of niet…het voorbeeld hieronder maakt duidelijk in welke trading/beleggingsomgeving wij ons bevinden.

Als voorbeeld zoomen wij eerst in op de daggrafiek, daarna de weekgrafiek en vervolgens de grafiek op maandbasis van de Amerikaanse S&P 500 index. Dan blijkt hoe belangrijk het is om de kansen en risico’s vanuit verschillend perspectief te duiden.

S&P 500 index op dagbasis vanaf oktober 2013 (+ RSI)

 

 

 

 

S&P 500 index op weekbasis vanaf 2011 (+ RSI)

 

 

 

 

S&P 500 index op maandbasis vanaf eind 1999 (+ RSI)

 

 

 

 

Conclusie: wie zich op de beurs van Wall Street momenteel waagt, zal goed moeten nadenken op basis van welke (beleggings)horizon de beleggingsbeslissingen worden genomen. De trend in de S&P 500 index is onmiskenbaar stijgend en dat feit is zeer positief. Wie iets verder kijkt dan de waan van de dag en gebruik maakt van meterstanden, zoals de RSI (= relatieve sterkte index = momentumindicator), krijgt naar verwachting een beter beeld van de kansen en risico’s die thans aan de orde zijn. Meer weten? Neem een (proef)abonnement.

Download rapport LOEF DE TECHICIAN d.d. 23 januari 2014: LOEF Technician 240114