Social Media over de top

Over de beursgang van Twitter is bij de beursgang op deze site al publiek bekend gemaakt hoe LOEF Technische Analyse het aandeel ‘technisch’ waardeert. Een ieder die iets meer wil weten over de mening van beleggers over ‘social media’-aandelen, die hoeft alleen maar te kijken naar de koersgrafiek van GLOBAL X SOCIAL MEDIA INDEX ETF (= tracker van ‘social media aandelen’).

Global X Social Media Index ETF vanaf juni 2013

 

 

 

 

 

In de wetenschap dat de aandelenmarkten begin juni van dit jaar een correctiebodem voltooiden, kan in de grafiek van Global X Social Media Index ETF een stijgend trendkanaal worden ingetekend. In de regel lopen steunlijnen langs de bodems en stijgende weerstandlijnen langs de toppen evenwijdig aan elkaar. Deze lijnen zijn indicatief voor te verwachten vraag of aanbod op de beurs. Een uitbraak uit het kanaal geeft een hint ten aanzien van de richting van de beurskoers, waarbij in het algemeen een dag later de beweging moet voortzetten, want anders is de boodschap van het technisch signaal niet sterk genoeg. Zo kreeg de opwaartse uitbraak op 19 september geen vervolg. Hierna volgde een daling naar de onderkant van de (steun)lijn die evenwijdig kon worden getrokken in relatie tot de weerstandlijn. Op 9 oktober werd de onderkant van het stijgende trendkanaal getest en er bleek weer voldoende vraag terug te keren om het aanbod op te vangen: de beurskoers steeg hierdoor weer. Twee handelsdagen voorafgaand aan de top op 21 oktober werd een gat geslagen in de koersgrafiek, hetgeen achteraf beschouwd een koopclimax blijkt te zijn geweest. De weerstandlijn lokte aanbod uit, maar dit keer werd nadien het stijgende trendkanaal aan de onderzijde verlaten. Het is niet zo verwonderlijk dat op 12 november jl. de beurskoers weer opveerde, want op 9 oktober jl. was een bodem gevormd op $ 18,38 met een slotkoers op $ 18,86. Deze bodem leidde tot speculatieve vraag op 12 november via een intraday dieptepunt op $ 18,48 en slotkoers op $ 18,66. Deze speculatieve vraag heeft de beurskoers opgestuwd naar de gebroken stijgende steunlijn eind vorige week (vrijdag 15 november jl. op $ 19,94). De voormalige steunlijn hoort in theorie als nieuwe weerstandlijn te gaan fungeren. De terugval gisteren komt dan ook niet als verrassing, want degenen die nog stukken in bezit hadden binnen het stijgende trendkanaal kunnen nu alsnog tegen een redelijke prijs inspelen op de trendomslag die de grafiek toont. Verwacht spoedig een test van de bodems die eerder deze maand en vorige maand zijn gezet en houdt rekening met een breuk eronder. Aan de hand van de hellingshoek van het simpele 20-daags koersgemiddelde kan iedereen afleiden in welk richting de geldstroom vloeit. De Social Media aandelen zijn over de top en blijkt de recente waardering op een zeepbel.

Download LOEF DE TECHNICIAN: LOEF Technician 191113

Download rapport Thomson/Reuters over vermeende zeepbellen in de aandelenmarkt: TR181113