Patroonherkenning (2)

Vorige week berichtte Nassim Taleb over de schijnexactheid van statistieken en het fenomeen dat analisten nog slechter dan het toeval voorspellen. Een paar dagen later liet Werner De Bondt, de grondlegger van de ‘behavioral finance’, van zich horen. Hij constateerde dat er meer vraag is dan ooit naar profeten.

Als ‘goeroe’ op het gebied van de technische analyse is het gebruikelijk om antwoord te geven op vragen omtrent de meest waarschijnlijke toekomstige richting. Het meest zuivere antwoord leest u in de cartoon hieronder:

 

 

 

 

 

 

Er zijn zoveel factoren van invloed op de richting van de beurskoers, dat LOEF Technische Analyse zich concentreert op de beurskoers en daarvan afgeleide technieken die iets zeggen over de richting van de trend. In plaats van voorspellen geldt dus het constateren van feitelijkheden. Patroonherkenning blijkt buitengewoon subjectief.

 

 

 

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse meent een patroon te zien (zie illustratie hierboven en hieronder):

 

 

 

 

 

De grafiek hierboven stelt de MACD-indicator voor afgeleid van de onrustbarometer VIX (zie onder).

 

 

 

 

 

Op basis van patroonherkenning lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de MACD omhoog vliegt, zoals in augustus 2011 toen de V.S. met een downgrading werden geconfronteerd. Maar misschien is dit wel een optische illusie. Of misschien toch niet? Meer informatie wordt ter beschikking gesteld in het besloten deel van deze website, waarin u het wekelijkse rapport LOEF Timing, Trends & Tactics kunt downloaden en de inhoud kunt spiegelen aan de patronen die u meent te herkennen. Wie weet zien we hetzelfde?

Download weekrapport LOEF Timing, Trends & Tactics 14 oktober 2013: LOEFTTT141013