Een gezonde strategie

Hoe zou u reageren in een markt als deze?” Een uitstekende vraag! Het antwoord van LOEF Technische Analyse luidt: “U moet bereid zijn uw positie(s) aan te passen aan de (gewijzigde) omstandigheden“. Lees Darwin over de ‘survival of the fittest’ en u begrijpt dat u niet noodzakelijkerwijs slimmer of sterker hoeft te zijn dan de markt, maar gewoonweg bereid moet zijn veranderingen te accepteren en ernaar te handelen.

Een voorbeeld van traditionele subjectieve technische analyse naar objectieve kwantitatieve ‘meten = weten’.

Chart 1 (wat had u moeten doen en…wat doet u nu?) 

 

 

 

 

 

Chart 2 … trends herkennen o.b.v. klassieke technische analyse

 

 

 

 

 

In een zijwaartse trend is het voor veel beleggers frustrerend om geld te verdienen.

Chart 3 …makkelijker is het om van opgaande trends te profiteren

 

 

 

 

 

U ziet nu in welk deel van de koersgrafiek u de kansen aan uw zijde heeft…

Chart 4 ….en wanneer de kansen zich tegen u keren

 

 

 

 

 

Chart 5 …toont ook de open/hoog/laag/close via ‘candles’…

 

 

 

 

 

Chart 6 …trendlijnen zijn subjectief…combineer daarom een kort en lang simpel koersgemiddelde met elkaar (in deze 20-/120-daags)

 

 

 

 

 

Chart 7 …koers > 120-daags gemiddelde (SMA) en 20SMA > 120SMA toont wanneer het sein veilig is om te beleggen

 

 

 

 

 

Chart 8 …stijgende trend? dan kopen op zwakte…

 

 

 

 

 

LOEF TECHNISCHE ANALYSE FILOSOFIE LEGENDA

 

 

 

 

 

Chart 9 … een glijdende stop loss grens moet eventuele verliezen beperken (zie trapsgewijze lijn)

 

 

 

 

 

Chart 10 … ‘meten’ met de RSI of de trend nog gezond is…of verzwakt (zie lagere top in RSI op weekbasis).

 

 

 

 

 

CONCLUSIE

Profiteren van gezonde opgaande trends vraagt om het toepassen van beslisregels. Criteria om ‘stijgende trends’ te herkennen. Tactische criteria om op momenten van zwakte te kopen…totdat de stop loss grens wordt doorbroken.

U keek in de charts hierboven naar de koersontwikkeling van het Amerikaanse aandeel United Health Care (UNH) welke gisteren (19 september 2013) onder de glijdende stop loss sloot. Dit aandeel zit in de internationale technische modelportefeuille en wordt dus verkocht. Er zijn vast wel alternatieve kandidaten te vinden die er (relatief) fitter uitzien dan UNH.

Welke asset-classes, regio’s, landen, sectoren, individuele aandelen er in technische zin ‘gezond’ bijliggen en welke ongezonde trekjes beginnen te vertonen kunt u dagelijks vernemen via een abonnement op het dagelijkse researchrapport LOEF DE TECHNICIAN en de wekelijkse uitgebreidere macro-overzichten in LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS.

Wilt u zelf werken aan een ‘gezonde strategie’, dan heeft LOEF Technische Analyse goed nieuws voor u. Binnenkort verzorgt LOEF Technische Analyse cursussen om doe-het-zelf beleggers in het zadel te helpen op basis van technische analyse methodieken en opgedane ervaringen. Meer weten?

Stuur een email naar: mail@edwardloef.com