Donkere wolken…

…pakken zich samen boven Wall Street. De maand augustus zit er bijna op…en wederom werd een Amerikaanse beursgezegde bewaarheid: “August’s a good month to go on vacation; trading stocks will likely lead to frustration”. De maand september is nabij: “September is when leaves and stocks tend to fall; On Wall Street it’s the worst month of all”.

De maand is nog niet voorbij bij het opstellen van deze column. De koersdata van de twee hieronder afgebeelde grafieken zijn bijgewerkt t/m slotkoersen van 29 augustus 2013. Zoals een weerman aan de hand van de tekenen aan de hemel kan afleiden of er zon of regen aan de horizon verschijnt, ziet de chartist in de koersgrafieken patronen op basis waarvan een indicatie wordt verkregen of de beurskoersen zullen gaan stijgen of dalen.

S&P 500 index op maandbasis in 2013 t/m 29 augustus

 

 

 

 

 

Dow Jones Industrials Average op maandbasis in 2013 t/m 29 augustus

 

 

 

 

 

In de brede samengestelde S&P 500 index trekt deze maand een schaduw over het koersverloop van de vorige maand. De ‘dark cloud cover’ kondigt dan ook aan dat de zonnige tijden voor de aandelenbelegger spoedig voorbij zijn. In de smaller samengestelde Dow Jones Industrials Average is de zon inmiddels volledig verdwenen. Met de koersinformatie van 29 augustus jl. zien we een zgn. ‘engulfing bear’…de Dow opende in augustus boven de slotkoers van juli, maar sluit onder de openingskoers van juli jl. (= 14911,60). Alleen een slotkoers hedenavond 30 augustus boven 14.911,60 (= stijging van 70,65 indexpunten) zou de aankondiging van slecht weer op Wall Street kunnen temperen, maar dat lijkt niet waarschijnlijk.

In de AEX-index zien we beleggers dingen doen die consistent zijn met de boodschap van de maandgrafieken van de Amerikaanse beursindices.

AEX grafiek op minuutbasis 29 augustus 2013 t/m 11:13 uur vandaag

 

 

 

 

 

Meer weten wat u aan de horizon kunt verwachten? Neem – geheel vrijblijvend – een proefabonnement. U ontdekt dan heel snel ‘wat werkelijk waarde toevoegt’….

Download rapport LOEF DE TECHNICIAN 30 augustus 2013: technician300813