Significante grafieken

Indien U nog nooit gebruik heeft gemaakt van aandelengrafieken of nooit veel aandacht heeft geschonken aan koersgrafieken, dan kunt u verrast zijn over een aantal significante dingen die u zult ontdekken zodra u de grafieken serieus gaat bestuderen (citaat Robert D. Edwards & John Magee in ‘Technical Analysis of Stock Trends, 1948).

Gaat u er a.u.b. even rustig bij zitten, want als u echt serieus het koersverloop van aandelenkoersen en -indices onderzoekt, dan signaleert u niet zomaar significante dingen….nee, u ontdekt GROTE significante dingen!

Afgelopen maandag verscheen er in Het Financieele Dagblad in de column ‘langs de lijn’ over technische analyse een uitspraak van LOEF dat koersgrafieken niets voorspellen. Dat suggereert op het eerste gezicht dat een belegger dus niets aan koersgrafieken heeft, laat staan ‘significante dingen’ zal ontdekken. Zoals altijd ligt alles wat te maken heeft met toekomstverwachtingen veel genuanceerder dan oppervlakkig gedacht. Grafieken zijn een fantastisch hulpmiddel om (veranderingen in) trends in een simpele oogopslag te signaleren, echter…wie met grafieken de toekomstige trends wil proberen te voorspellen, heeft enig zitvlees en geduld nodig om te weten waar je nu precies naar moet kijken om de toegevoegde waarde boven tafel te krijgen.

Edwards & Magee hebben ontelbaar veel grafieken bestudeert en kwamen tot de conclusie dat “the market itself comprehends all the fundamental information which the statistical analyst can hope to learn“. De beurskoers en financiele markten verdisconteren alle informatie die van belang is, dus…neem de tijd om de grafieken en theorie omtrent de technische analyse te bestuderen en vooral te begrijpen. Soms is dit erg ingewikkeld, maar vaak ook niet. Twee voorbeelden:

Op 16 juli 2009 werden o.a. de volgende grafieken getoond in de technische analyse researchpublicatie van Theodoor Gilissen Bankiers (Bulls, Bears & Shares).

AEX weekgrafiek vanaf 1990 ondersteboven t/m 16 juli 2009

 

 

 

 

 

U ziet..u moet er echt even voor gaan zitten…en dan ontdekt u dat de gekleurde vensters een kopie zijn van elkaar. Een repeterende voorstelling op kleine en grotere schaal, waarin de geschiedenis zich herhaalt. De grafiek was destijds op z’n kop afgebeeld om de subjectieve beeldvorming vooraf omtrent het koersverloop van de AEX zoveel mogelijk te beperken. Immers, er zijn veel mensen die in grafieken nu eenmaal graag dingen zien die er niet zijn. Het kan dus handig zijn om van tijd tot tijd in geval van twijfel grafieken op z’n kop te bekijken en daarna tot een beoordeling te komen. Het meest significante koerspatroon uit de technische analyse (= hoofdschouderpatroon) wordt vaak gemakkelijker ‘ontdekt’ als toppatroon, maar minder eenvoudig als bodempatroon.

Helemaal rechts in het rechter blauwe kader (zie weekgrafiek AEX) ziet u de contouren van een hoofdschoudertop voorzien van een oranje neklijn. Bij het passeren van deze neklijn mag de afstand tussen de top van het hoofd en deze lijn worden omgeklapt om zicht te krijgen op het meest waarschijnlijke koersniveau. Uit de technische analyse van 16 juli 2009 bleek dat een stijging boven de 272-puntengrens een koersdoel zou opleveren tussen 345 en 347.

AEX vanaf september 2008 t/m december 2010

 

 

 

 

 

Een half jaar later – op 11 januari 2010 – piekte de AEX intraday op 345,56 om bijna het gehele jaar 2010  te consolideren (zie grafiek).

De grafiek hieronder uit dezelfde publicatie (16 juli 2009) toonde met behulp van enkele aanwijzingen in de grafiek enkele ‘grote significante dingen‘. Zonder deze aanwijzingen en kennis van koerspatronen zal niemand met kennis van technische analyse de boodschap van de markt begrijpen!

 

 

 

 

 

 

 

Het bodempatroon eind 2007/begin 2008 in de Dow Jones Transportation Average wees op een technisch herstel in de eerste helft van 2008. Het ‘gewone’ hoofdschouderpatroon  in de periode januari t/m augustus 2008 wees op ‘distributie’, dus verkoopdruk. Hierop volgde zoals wij allen nu weten een van de meest significante koersdalingen in de Amerikaanse beursgeschiedenis. Het omgekeerde hoofdschouderpatroon in de periode oktober 2008 t/m juli 2009 daarentegen wees op een significante herstelfase! Het berekende koersdoel voor de transportindex kwam destijds uit op 4700, hetgeen bij een indexstand op 3327 destijds een stijgingspotentieel opleverde van ruim 40%. Dat is nog eens significante informatie!

Dow Jones Transportation Average september 2008 t/m december 2010

 

 

 

 

 

Op 15 april 2010 bereikte de Dow Jones Transportation Average het becijferde koersdoel op 4700.

Er is sinds de studies van Edwards & Magee in 1948 niet veel veranderd. Bestudeer in dit kader vanuit uw luie stoel het volgende rapport: technician290813special

Genoeg stof tot nadenken dus. Maar blijf a.u.b. nog even zitten en klik naar het venster waar u kosteloos een proefabonnement kunt verkrijgen (zie deze website). U krijgt dan toegang tot informatie die u kunt rangschikken in de categorie ‘significante grafieken’ en ‘GROTE significante dingen’.

Download rapport LOEF DE TECHNICIAN 28 augustus 2013: technician280813

Download rapport LOEF DE TECHNICIAN 29 augustus 2013: technician290813

Het hoofdschouderpatroon in de AEX-index die momenteel tot wasdom komt, is in aanleg ‘bearish’ voor aandelenbeleggers. Het koersdoel wordt nu becijferd richting 345 in de nabije toekomst. Deze correctiefase kan zelfs significant uitvallen, wanneer u een blik werpt op het koersverloop van de S&P 500 index vanaf de bodem in 2003. Omdat de geschiedenis wordt gemaakt en geschreven op basis van repeterende patronen moet nu rekening worden gehouden met een belangrijke trendomslag op Wall Street. Uiteraard kan de praktijk het tegendeel aantonen – helaas bestaan er geen garanties in dit vak – maar in termen van statistiek heeft u nog maar weinig tijd over om NU(!) tot actie over te gaan, voordat er ‘SIGNIFICANTE DINGEN’ zich openbaren, welke wij niet graag zien.

S&P 500 index koersverloop vanaf de bodem in 2009 t/m 28 augustus 2013 (rood) + koersverloop bodem 2003 – maart 2008