Ons feilbare denken

Daniel Kahneman publiceerde het boek ‘Thinking, fast en slow’ in 2011 en dit boek verdient een plek in de persoonlijke bibliotheek van elke belegger. Kahneman won in 2002 de Nobelprijs voor de economie (samen met Amos Tversky) en hij laat ons zien hoe feilbaar wij zijn in ons denken. Niet leuk om te constateren, maar wel nuttig om te weten als wij als homo economicus streven naar nutsmaximalisatie.

Volgens Kahneman zijn mensen kortzichtig, inconsequent en lui.

Een voorbeeld. U krijgt nu twee keuzes voorgelegd:

Tussen A: een zekere winst van EUR 240, en B: 25% kans op EUR 1000 en 75% kans op niets.

Tussen C: een zeker verlies van EUR 750, en D: 75% kans op een verlies van EUR 1000 en 25% kans om niets te verliezen.

Wanneer de proef op de som wordt genomen blijkt een grote meerderheid te kiezen voor de opties A en D. Bijna niemand (slechts 3 procent van de proefpersonen in het onderzoek van Kahneman) kiest voor B en C. De intuitieve keuze voor A en D lijkt logisch en verstandig. Maar is dat ook zo?

Neem een proefabonnement op deze website (registratie is gratis) en ontdek welke keuze het meest aantrekkelijk is! (doet u dit niet, dan bevestigt dit wellicht de hierboven omschreven conclusies van Kahneman).

We zijn geneigd om automatisch te kiezen voor de opties A en D, maar dat blijkt bij nader inzien toch niet zo verstandig. Tel optie A en D op. Samen leveren ze een kans van 25% op een winst van EUR 240 op en 75% kans op een verlies van EUR 760.

De combinatie van B en C leidt tot een kans van 25% winst op EUR 250 en 75% kans op een verlies van EUR 750.

Het wordt nu direct duidelijk dat B en C aantrekkelijker is dan A en D. Het maken van goede keuzes vraagt denk- en zelfs rekenwerk en dat laatste kost ons moeite. Volgens Kahneman heeft de meerderheid van de mensen een hekel om wat denkarbeid te verrichten en daarom vertrouwt de meerderheid op het zelfvertrouwen. Maar dat automatisme leidt tot zelfoverschatting.

Nu u dit weet, begrijpt ook waarom sommige publicaties (zie onder) vragen om even bewust stil te staan bij de inhoud van de research en dan na te denken over de oordelen die wij vellen. Hartelijk dank!

DOWNLOAD-link rapport LOEF DE TECHNICIAN 7 augustus 2013technician070813