Pompen of verzuipen

Gisteren maakte Ben Bernanke bekend dat de Federal Reserve vast houdt aan het steunprogramma waarmee maandelijks $ 85 mrd aan obligaties wordt ingekocht. Klaarblijkelijk gaat het nog niet goed genoeg met de Amerikaanse economie, hoewel de groei in het 2e kwartaal in de V.S. met 1,7% hoger uitviel dan analisten hadden verwacht.

De groeicijfers in het eerste kwartaal moesten neerwaarts worden bijgesteld van 1,8% naar 1,1%. De FED kan blijven pompen omdat de inflatievooruitzichten voor de komende twee jaar niet boven 2,5% uitstijgen. De consumentenprijzen waren in juni met 0,5% veel lager en de FED ziet dit als een risico. Het risico is niet inflatie, maar een Japans doormodderscenario waarin tijdelijke economische oplevingen worden gevolgd door nieuwe krimpperioden. Doet de FED niets, dan wordt de V.S. en in het kielzog de wereldeconomie meegezogen in een draaikolk van loonverminderingen en uitgavenbeperkingen en verzuipen we (populair gezegd).

Zoals bekend mag veronderstelt is er in de afgelopen jaren door menig (monetaire) autoriteiten allerlei kunstgrepen gedaan om een economische recessie niet te laten uitmonden in een depressie zoals die zich voordeed in de jaren dertig. Hoewel LOEF er ‘het zijne’ van denkt, kunt u hieronder zien wat Ben Bernanke tot nu toe heeft bereikt (dankzij zijn grondige studie van de economische situatie destijds).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.tradingeconomics.com / bureau of labor statistics

Bovenin ziet u de Amerikaanse inflatiecijfers in de periode 1914 t/m 1927 (dus voor ‘The Great Crash’ van 1929 en crisisjaren dertig) en onderin ziet u de inflatiecijfers vanaf 2003 t/m heden. U ziet hoe in de beginjaren twintig een periode van hyperinflatie uitmondde in een periode van zware deflatie. Wall Street beleefde nadien de bekende ‘roaring twenties’ totdat de grote krach in de periode 1929 t/m 1932 een einde maakte aan alle sprookjes.

Afgaande op het dalende trendkanaal van de Amerikaanse 30-jaars rente (zie onder) is de stijging van afgelopen 12 maanden niet uniek.

Amerikaanse 30-jaars kapitaalmarktrente vanaf 1987

 

 

 

 

 

De grafiek hierboven is op basis van maanddata. De grafiek hieronder op basis van weekdata:

 

 

 

 

 

De relatieve sterkte index (in het rood) noteert nu zo hoog dat een neerwaartse reactie in de lange rente niet lang meer kan uitblijven.

Download rapport LOEF DE TECHNICIAN 1 augustus 2013technician010813