Boorde(n)vol argumenten pro & contra

Deze column gaat over een ‘white board’. Het witte bord hangt in een kamer in een monumentaal gebouw in een straat in Lower Manhattan, New York. Deze kamer kunt u vinden op Wall Street nr. 40 in New York. Overigens aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam kunt u ook zo’n kamer vinden met een vergelijkbaar wit bord. Medewerkers van FD Mediagroep en ook BNR Nieuwsradio kennen deze kamer.

De mensen die nog nooit een bezoek hebben gebracht aan deze kamers missen niets, maar er zijn heel veel – teveel – mensen die maar al te graag zouden willen weten wat er op die ‘white boards’ staat vermeld. Michael W. Covel, een bekend auteur op het gebied van technische analyse, heeft hier onderzoek naar gedaan en constateert het volgende:

Er is een kamer op Wall Street waarin een groot wit bord hangt. Aan de linkerkant is een lijst van redenen vermeld waarom de markt vandaag omhoog ging. Aan de rechterkant staat opgeschreven wat de oorzaken zijn waarom de markt omlaag is gegaan. Nadat de handelsdag voorbij is, komen de experts samen in de kamer…om te kiezen uit de argumenten voor wat er die dag op de markt is gebeurd. Uiteindelijk zoekt iedere belegger naar verklaringen waarom de markt omhoog of omlaag gaat…….maakt niet uit welke reden. Kies maar uit

In het Financieele Dagblad kon u in de afgelopen week op twee achtereenvolgende dagen vier afzonderlijke columns met bij elkaar opgeteld vier steekhoudende argumenten lezen, waarom beleggen in opkomende markten gerechtvaardigd is of niet. De tegenstrijdigheden kunt u het FD niet verwijten. Het getuigt wellicht van een goede balans in de nieuwsvergaring. Vandaag verschijnt er op www.fd.nl een technische analyse column over de koersontwikkeling van iShares BRIC 50. Het koersverloop van deze tracker op aandelen uit Brazilie, Rusland, India en China kunt u raadplegen in het besloten deel van deze site.

In de afgelopen paar uur werd bekend dat de Chinese economie met 7,5% in het tweede kwartaal is gegroeid. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 7,7%. Is dit nu goed nieuws of slecht nieuws voor beleggers? Vorige week donderdag had nog iemand op het white board geschreven dat een vertraging tot 6,5% in de toekomst aanvaardbaar is. Dit was overigens de Chinese minister van financien Lou Jiewei die deze mening weergaf.

Een ander bericht overigens vermeldde eind vorige week iets over de goudprijs.

 

De Duitse FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG publiceerde afgelopen vrijdag 12 juli jl. een column met als titel: “Spekulative Anleger kehren dem Goldmarkt den Rucken“. Dergelijke berichten zijn begrijpelijk in de context van de afgelegde koersbeweging in de laatste twee jaar (zie onder, bron www.freestockcharts.com).

Goudprijs vanaf augustus 2011

 

 

 

 

 

 

 

U weet wat het betekent als negatief nieuws over trends in beurskoersen dominant wordt. Vorige week woensdag publiceerde LOEF Technische Analyse een korte ‘special’ over het sentiment ten aanzien van de goudprijs en de rol van de media voor hen die ‘market timing’ tot kunst proberen te verheffen. Interessant derhalve dat de goudprijs aan het einde van de week ‘de beste week sinds 2011’ beleefde.

In het Financieele Dagblad verschijnt vandaag 15 juli 2013 een technische analyse column over iShares BRIC 50.

 

 

 

 

 

Het loont niet alleen de moeite om het FD-artikel te lezen met als conclusie dat het aanbod in de BRIC-landen toeneemt en het vertrouwen af, getuige de koersgrafiek. Het loont ook de moeite om de Duitse FAZ eind vorige week te lezen. Hierin verscheen een column met als titel: “Der Trend ist der einzige Freund“….waarna de columnist meldde: “Der DAX wird weiter steigen, noch in diesem Jahr durfte er 9000 Punkte erreichen“. Waarvan akte.

Kritische abonnees zouden nu kunnen concluderen om de aanhef en strekking over de technische analyse afkomstig van een Duitse vakgenoot als contrair signaal te gebruiken. Hier valt best iets voor te zeggen, wanneer u het rapport ‘Market Timing, laag kopen en hoog verkopen’ opvraagt. U kunt dan kennis nemen van hoe gevaarlijk extrapolatie van bestaande trends kan zijn, ondanks het feit dat ‘the trend is your friend’ zo vaak wordt gepropageerd:

 

 

 

 

 

 

 

Controleer de koersgrafiek van de AEX uit 2004 (zie onder) en u begrijpt direct waarom u niet alles moet geloven wat fundamenteel of technisch analisten voorspellen.

AEX koersverloop in 2004

 

 

 

 

 

De boodschap van deze informatie is heel simpel. Koersen bewegen in trends en het enige dat wij kunnen registreren is het verleden. Zodra de punt achter deze zin is gezet, maakt de beurskoers alweer de volgende slingerbeweging. De opdracht is dan ook om NIET beurskoersen te voorspellen (LOEF kent de betrekkelijkheden), maar om grip te krijgen op de richting van de beurskoersen en ons daarbij alleen af te vragen of de onderliggende trend zich beweegt in de gewenste richting binnen het tijdvenster waarop men wenst te handelen. Grijp in als dat nodig is, maar geef de beurskoers ruimte om te ademen in de richting die u zo graag ziet. Stel uw eigen grenzen!

DOWNLOAD rapport LOEF DE TECHNICIAN 15 juli 2013 (wegens omstandigheden pas laat vanmiddag opgesteld): technician150713

DOWNLOAD rapport LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS 15 juli 2013: LOEFTTT150713