Gouden ‘timing’

Voor u gelezen in Het Financieele Dagblad op dinsdag 9 juli jl.: “Goud raakt na vijftig jaren van goede prestaties in hoog tempo uit de gratie“. Wie het rapport ‘Market Timing: laag kopen en hoog verkopen’ opgesteld door Loef in opdracht van Theodoor Gilissen Bankiers heeft gelezen weet wat dit betekent; het is weer tijd voor het thema ‘timing’!

Snapshot uit het TGB-researchrapport april 2006

 

 

Er zijn allerlei technieken om toppen en bodems te herkennen. Omdat het voorbeeld zo leuk (en leerzaam) is, volgt hieronder een bericht uit het archief van LOEF Technische Analyse d.d. 19 augustus 2011 over de goudprijs:

spot gold <XAU=> hit a record high of $1,867.30 an ounce, putting it on track for the largest weekly gains since February 2009. The metal has rallied nearly 14 percent so far this month — its best month since September 1999 — benefiting from a deluge of safe-haven flows.” (bron: REUTERS NEWS 19 augustus 2011).

Het sentiment omtrent goud was op dat moment dus uitstekend. Wat schreef LOEF begin september 2011? “Goudcorrectie in aantocht“. Hieronder leest u de analyse van 1 september 2011:

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijhorende koersgrafiek van destijds treft u hieronder aan:

 

 

 

 

 

 

De technische analyse waarschuwing voor de correctie in de goudprijs destijds kwam geen dag te laat! (zie onder koersverloop goudprijs in 2011 op dagbasis voorzien van kwantitatief gestuurde kleuren).

 

 

 

 

 

In de legenda die dagelijks wordt gepubliceerd in LOEF DE TECHNICIAN kunt u lezen dat geelgekleurde beurskoersen in de koersgrafiek wijzen op een overdrijvingsfase. Wat LOEF Technische Analyse immers nastreeft is het objectief meten van sentiment en dit vervolgens visualiseren via de koersgrafiek(en).

Legenda kleuren LOEF methode:

 

 

 

 

Klopt het beeld dat u door de media voorgeschoteld krijgt met uw persoonlijke (onderbuik)gevoelens over goud? Het Financieele Dagblad deed een onderzoek en “Volgens ETF Securities werd in het tweede kwartaal omgerekend EUR 14,1 miljard aan belegd vermogen uit goudtrackers gehaald. Dat was de grootste uitstroom ooit”.

Mocht u nu op zoek zijn naar een ‘gouden timing’-moment in goud en weten met welk instrument u een ‘gouden slag’ kan slaan, lees dan de informatie in het besloten deel van deze site:

Aan deze update wordt zo verder gewerkt…

DOWNLOAD RAPPORT (publicatie april 2006) ‘MARKET TIMING, laag koen en hoog verkopen’: Researchrapport Market Timing

Download researchrapport LOEF DE TECHNICIAN 10 juli 2007: technician100713

De koersgrafiek van de goudprijs op weekbasis + 14-weeks RSI ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

We zien het spiegelbeeld van augustus/september 2011…dit betekent dat beleggers alert moeten zijn op een (fors) technisch herstel.

In de grafiek op kwartaalbasis(!) heeft de RSI een vergelijkbare correctieve beweging gemaakt als na de koersimplosie begin jaren tachtig.

 

 

 

 

 

Het derde kwartaal is nog maar 10 dagen oud, maar met het koershistorisch marktgedrag/sentiment als gids lijkt de basis te zijn gelegd voor een flinke prijsstijging in de tweede helft van dit jaar. De bodem in de goudprijs is wellicht een kopie van de bodem in het tweede kwartaal van 1982 (= $ 296,75). De goudprijs steeg in derde kwartaal 1982 met ruim 60%. Een vergelijkbare koersstijging zou de goudprijs weer naar de recordhoogte van 2011 leidde, maar dat is vandaag niet de boodschap.

De boodschap is wel dat er in de ETFS Physical Gold in de weekgrafiek vorige week een gele candle tot stand is gekomen.

 

 

 

 

 

Het negatieve sentiment komt ook tot uitdrukking in de contra-signalen van de methode LOEF die ‘angst’ meten…en momenten van ‘angst’ zijn in de technische analyse ‘koop’momenten, terwijl momenten van hebzucht juist ‘verkoop’momenten zijn.

Grafiek ETFS Physical Gold op dagbasis in 2013