Bullish of toch bearish?

Wie kent in de technische analyse het onderscheid tussen de ‘chartist’ en ‘technician’? Wie kent de basis van de technische analyse gelegd door Charles H. Dow en het onderscheid tussen de ‘Primary’, ‘Secondary’ en ‘Minor’-bewegingen. ‘The minor trend is the only one of the three trends which can be “manipulated“‘ (bron: ‘Technical Analysis of Stock Trends, Edwards & Magee, 1948).

Zaterdag 29 juni 2013 in de column ‘Het Gesprek’ in Het Financieele Dagblad met Marcel Fratscher, voorzitter denktank Deutsches Institut fur Wirtschafsforschung (DIW). FD-columnist Martin Visser: ‘De Europese Centrale Bank is heel ver gegaan tijdens de crisis’. De reactie van de Duitse topeconoom: ‘En terecht, wat moet je anders als je aan de rand van de afgrond staat’?

Mario Draghi beloofde gisteren de rente nog jaren laag te houden, waardoor de aandelenmarkten bijna euforisch reageerden. In de AEX-koersgrafiek verscheen een ‘bear rally’-alert. Raadpleeg/download voor meer informatie het dagelijkse rapport LOEF DE TECHNICIAN in het besloten deel van deze site.

“De winst van donderdag resulteerde in een (hogere) bodem. Het probleem is echter dat er nog meer opties open liggen”. Dit citaat is NIET afkomstig uit een recente nieuwsbrief maar afkomstig uit een historische publicatie van DE AEX TECHNICIAN (in de tijd dat LOEF verantwoordelijk was voor de technische analyse bij Theodoor Gilissen Bankiers). Hierop volgde destijds de volgende zinsnede: “In het meest optimistische scenario voor de komende twee maanden ligt de paniekbodem achter ons…”. Ook wordt er iets gezegd over “de kans hierop….”.

Minstens zo interessant was de conclusie destijds: “Bij gebrek aan nieuwe inzichten lijkt consistentie de meest zinnige benadering“. Wilt u weten aan welke datum werd gerefereerd? TIP: Even inloggen/registreren dus.

DOWNLOAD rapport LOEF DE TECHNICIAN 5 juli 2013: technician050713

DOWNLOAD rapport DE AEX TECHNICIAN 31 juli 2007: AEX310807

De ECB-president Draghi probeert – mede met het oog op de wankele (technische) positie van de PIGS-indices – te voorkomen dat de gezaaide onrust door Ben Bernanke doorschiet in regelrechte paniek. Het FD meldt vandaag: “De ECB was door de stap van de Amerikaanse Fed ook in een lastiger parket gebracht. De volatiliteit op de mondiale financiele markten was namelijk fors toegenomen na de uitsprake van Ben Bernanke. De marktrentes gingen overal omhoog en dan met name in Zuid-Europa. Effectief kwam dit neer op een monetaire verkrapping, en dat kan de economie van de eurozone nog lang niet aan

De aandelenbeleggers dansen dus op de spreekwoordelijke vulkaan. LOEF Technische Analyse is waarschijnlijk de bekende roepende in de woestijn, maar getroost zich de gedachten van Dr. Brett Steenbarger. Wie deze persoon nu weer is mag u zelf op het internet napluizen, maar Brett zei in een interview ooit wel iets wat veel mensen zich (helaas) onvoldoende realiseren: ‘Technical Analysis is like an X-ray; it generates pictures of market conditions. Accurate diagnosis, however, must determine exactly how far conditions deviate from the norm and perform tests that cannot be conducted by radiology. For a trader to limit himself to technical analysis is like a physician limiting diagnosis and treatment to X-Ray findings. A picture may be worth a Thousand wordt, but a positive finding on a blood test will never show up on the picture‘.

Wordt vervolgd….