Window dressing

Het is bijna het einde van het tweede kwartaal en daarmee tevens de afsluiting van het eerste halfjaar. Hoe zouden beleggers het vinden om straks de fondsenstaten van de vermogensbeheerders te raadplegen. Er is immers in de loop van dit kwartaal een deuk ontstaan in de goede inspanningen van de fonds- en portefeuillebeheerders. Tijd dus om deze week even het raamwerk na te lopen en de boel op te lappen.

Of deze inspanningen ook aan het einde van 2013 beloond worden, is gelet op de recente turbulentie en verdeeldheid over de (nabije) toekomst een goede vraag. Wie op zoek is naar een antwoord raadpleegt bij voorkeur de koersgrafiek zelf. Hierin zit namelijk alle informatie besloten. Candlesticks geven in dit kader interessante hints. Trendvolgende technieken trouwens ook.

Raadpleeg het besloten deel van de website en ontdek de boodschap in de koersgrafiek van de Dow Jones Composite Index (= 30 Dow Jones Industrials Average aandelen + 20 Dow Jones Transporation Average aandelen + 15 Dow Jones Utilities Average aandelen). Lees daarna de dagelijkse nieuwsbrief LOEF DE TECHNICIAN en u krijgt een idee wat u kunt verwachten.

Dow Jones Composite index op kwartaalbasis + RSI vanaf 1982

 

 

 

 

De negatieve divergentie in de RSI op kwartaalbasis in samenhang met de ‘spinning top’ op kwartaalbasis in de DJ Composite index maakt duidelijk dat er iets niet goed zit. Negatieve divergenties (lagere toppen in de RSI) wijzen op zwakkere bullmarkt in de laatste jaren dan in de bullmarktperiode tussen 2003 en 2007 of de bullmarktperiode voor 1998. En wat de ‘spinning top’ betreft…de technische analyse tekst afkomstig van Metastock Professional (= technische analyse software) zegt hierover op basis van de actuele koersdata het volgende: ‘A spinning top occurred (a spinning top is a candle with a small real body). Spinning tops identify a session (in deze dus op kwartaalbasis) in which there is little price action (as defined by the difference between the open and the close). During a rally or near new highs (hetgeen in deze het geval is), a spinning top can be a sign that prices are losing momentum and the bulls may be in trouble.’.

Het verlies aan momentum in de Dow Jones Composite is dus niet alleen zichtbaar in de 14-kwartaals RSI, maar nu ook in de actuele candle op kwartaalbasis. In 2007 bleek de boodschap van de ‘spinning top’ voor de bulls in elk geval een niet mis te verstaan signaal. Een goede reden dus nu om met deze kennis gewapend de dagelijkse nieuwsbrief LOEF DE TECHNICIAN te lezen.

DOWNLOAD dagelijkse nieuwsbrief LOEF DE TECHNICIAN 28 juni 2013: technician280613