Euforie over de DAX

Herinnert u zich nog 7 maart 2000 en 9 oktober 2002? U krijgt (als beursveteraan met meer dan 13 praktijkervaring op de beurs) een donkerbruin vermoeden. Waar was u toen en speelde er op genoemde data af op de beurs? Edward Loef herinnert zich beide data nog als de dag van gisteren. Wat kunt u als belegger nu met deze beide koersdata?

 

Zowel op 7 maart 2000 als op 9 oktober 2002 bivakkeerde Loef in een vakantiehuisje. In maart 2000 met het hele gezin naar Harderwijk naar een bekend attractiepark voor kinderen, waar het dolfijn was. Dat was ook op de beurs het geval. Op de terugweg even gezamenlijk een friet met kroket eten en ‘en passant’  bij de lokale kiosk een exemplaar gekocht van DER SPIEGEL.  De coverstory gebruikte het woord ‘aktienfieber‘, dus de markt was aan het ijlen (was de conclusie van Edward Loef).

 

 

 

 

 

 

 

 

Op oktober 2002 trok in een kleine campingwinkel de omslag van DER SPIEGEL nogmaals de aandacht. Deze cover was het tegenovergestelde van maart 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

De conclusie is dat coverstories doorgaans verschijnen pas nadat een trend zo dominant is geworden, dat het interessant wordt voor de media om de ‘hype’ te bekrachtigen. Een vorm van extrapolatie dus, waarvan de voorspellende waarde alleen verscholen zit (volgens wetenschappelijk onderzoek) door te denken … ‘dit was het dan‘…

In beide situaties draaide het sentiment in de aandelenmarkten. Heeft u gisteren gekeken naar het actualiteitenprogramma ‘Nieuwsuur’ van de NOS? Even ‘uitzending gemist’ raadplegen, want er wordt iets verteld over het vertrouwen in de economie en de DAX bij onze oosterburen. LOEF Technische Analyse is benieuwd of DER SPIEGEL binnenkort verslag doet over de gang van zaken in Duitsland. Maar u kunt natuurlijk ook even inloggen en kijken welke coverstory nu de aandacht trekt. Wellicht dat dit in positieve zin bijdraagt bij uw beeldvorming waar we ons momenteel in de cyclus van optimisme (of pessimisme) bevinden.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician