Rajoy kijkt naar het patroon

Het is zaterdag 1 juni 2013. Tijdens een economische conferentie blijkt de Spaanse premier Mariano Rajoy hoop te putten uit de werkloosheidscijfers: ‘Het patroon dat daarin te zien is, is duidelijk bemoedigend’. Volgens premier Rajoy is het ergste van de crisis voorbij en daarom begeeft Spanje zich op een keerpunt.

Wat premier Rajoy duidelijk over het hoofd ziet is de volgende golfslag op de Spaanse beurs. Beurskoersen voorspellen de economie en de werkgelegenheidscijfers en niet omgekeerd. Twee grafieken maken dit duidelijk.

IBEX-35 op maandbasis vanaf 1995

 

 

 

 

De opleving in de Spaanse beurs in de afgelopen 12 maanden zorgt voor een vals gevoel van opluchting. Deze opleving is niets meer of minder dan een technische herstelpoging om boven de gebroken stijgende steunlijn uit te stijgen. Het dieptepunt uit 2010, waar de optimisten de IBEX-35 index als een Spaanse stier omhoog wierpen, blijkt in de afgelopen een verkoopniveau op te leveren. De reden is vanuit de psychologie simpel te verklaren. Vorig jaar viel de IBEX-35 terug onder het laagste koersniveau van 2010. De ‘bulls’ die met koersverliezen werden opgezadeld, zagen dit voorjaar hun kans schoon om de Spaanse longposities ‘break-even’ (dus zonder kleerscheuren) alsnog af te bouwen.

Ondertussen zorgt de dalende trendlijn getrokken langs de koerstoppen van 2007 en 2011 voor weerstand

 

 

 

 

Premier Rajoy kijkt naar het patroon van de werkgelegenheidscijfers, maar hij kan beter kijken naar het patroon van vraag en aanbod op de Spaanse beurs. Immers, de IBEX-35 weerspiegelt via haar koersgedrag de consensus in de verwachtingen en dan blijkt er sprake van een langetermijn proces van lagere toppen en lagere bodems. De meest krachtige opleving vond plaats in 2009, maar daarna keerde het pessimisme terug.

In de koersgrafiek is het terugkerende pessimisme te herkennen aan een lagere top rechts van de bereikte hoogtepunten en daling onder voorgaande dieptepunten in de aandelenindex. Dit patroon wijst op toenemende haast om tegen lagere opbrengsten aandelen te verkopen en een afnemende bereidheid om te kopen, waardoor de beurskoersen als vanzelf verder wegzakken. De burger of de belegger hoeft geen econoom te zijn om dit proces te herkennen. De grafiek vertelt meer dan duizend woorden.

Begin 2008 viel de IBEX terug onder de koersbodems van 2007 en werd in het voorjaar een lagere top gezet. In mei 2010 zakte de IBEX weg op een vergelijkbare wijze. Nadien gebeurde hetzelfde in augustus 2011 en vorig jaar april. De beurskoersen kwamen daarna in een vrije val terecht. Mariano Rajoy heeft geen oog voor de boodschap die de IBEX-35 uitdraagt nu de beurs van Madrid onder de bodem van april dit jaar noteert. De laatste oprisping in mei van dit jaar om de dalende trendlijn te passeren blijft bij een goedbedoelde poging. De realiteit is helaas dat de goedbedoelde woorden van Rajoy niet helpen, maar dat alleen de daden tellen. De einduitslag van vraag en aanbod op de beurs moet de Spaanse overheid nu snel serieus nemen, wil zij uiteindelijk de steun en het vertrouwen van de Spaanse bevolking behouden. En niet alleen van de Spaanse bevolking….