What’s up Tom?

Het huis met het torentje is in de technische vakliteratuur bekend als de ‘Three Peaks and Domed House’-formatie: een stijgingsfase eindigt in een plateau, bestaande uit drie toppen en een misstap, waarna nog een finale klim tot in de nok van toren plaats vindt. Wie dan over de reling buigt om zoveel mogelijk van het geweldige uitzicht te genieten, loopt vervolgens het risico naar beneden te tuimelen.

Het werkschema van technisch analist George Lindsay werd gisteren onder de aandacht gebracht mede gelet op het spoedeisende karakter waarmee beleggers momenteel op zoek zijn naar de nooduitgang. Gisterenavond om 19:52 uur werd LOEF Technische Analyse geattendeerd op een ‘Chart in Focus’-alert van McClellan Financial Publications. In een update werd door de Amerikaanse technisch analist Tom McClellan het koersverloop van de Amerikaanse S&P 500 index vergeleken met de voetstappen in de zomer van 1998. De begeleidende koersgrafiek wordt in het besloten deel getoond (dus even inloggen voor een juiste beeldvorming).

Op het eerste gezicht schrikken beleggers zich wild. Wie zich nog de ‘campinghausse’ van 1998 kan herinneren weet nog als de dag van gisteren hoe het voelde om van top naar bodem in de AEX in de periode juli t/m oktober -39% koersverlies te incasseren. De AEX daalde destijds van 600 naar 366 om in het datzelfde najaar bijna alle geleden koersschade weer helemaal in te lopen. Zou het koersgedrag van 1998 zich kunnen herhalen?

Laten we uitstapje maken…bestudeerd de (rode) ‘vallende ster’ die in de meest recente publicatie van LOEF Timing, Trends & Tactics (op pagina 5) werd afgebeeld:

Snapshot uit LOEF Timing, Trends & Tactics 16 juni 2013

 

 

 

 

 

Werp nu een blik op de grafiek (hieronder) op maandbasis van de AEX in 1998 (gehele kalenderjaar 1998 weergegeven):

 

 

 

 

 

U herkent het (rood gekleurde) omkeerpatroon in de MSCI World Index zoals nader toegelicht in de wekelijkse publicatie en u ziet hoe dit patroon in 1998 het begin inluidde van een situatie, waar collega Tom gisteren op duidde.

Wat betekent dit nu voor de beleggers die op de balustrade van de toren reikhalzend in de verte proberen te turen naar wat we tegemoet kunnen zien. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze beleggers iets te gemakkelijk ergens ‘overheen’ kijken. Wat dat precies is…dat leest u in het besloten deel.

Hieronder ziet u waar LOEF Technische Analyse op werd geattendeerd:

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de analogie schrijft Tom McClellan o.a. het volgende: ‘The implication is that if this pattern similarity continues into the future, then we are not done yet with the whole process of taking the market lower.  The whole pause in the decline as we waited for some sort of new magical announcement from the FOMC on June 19 was the equivalent of the halfway measuring flag structure that the SP500 built in the summer of 1998.  Soon we’ll see the rest of the downward thrust, ultimately culminating in a bottom in August 2013, if the 1998 pattern is correct.  My own expectation is that the final bottom should be more like September 2013 than August’.

Tom gebruikt de koersdata vanaf 30 november 1997 om de correlatie zichtbaar te maken. LOEF Technische Analyse heeft de koersgrafiek op basis van dagelijkse koersdata bijgewerkt om te controleren of we niet iets over het hoofd zien:

 

 

 

 

 

 

Wanneer de dagelijkse koersen over elkaar heen worden geprojecteerd, dan lijkt de soep nog niet zo heet te zijn als deze thans wordt opgediend. Er zit een duidelijk verschil in de uitkomsten van de vermeende analogie en er zelfs ruimte voor een herstelbeweging, voordat de S&P 500 index een daling laat zien zoals in 1998. Het is in de optiek van LOEF Technische Analyse duidelijk dat niemand iets zomaar voetstoots moet aannemen, maar er verstandig aan doet om interessante informatie in de juiste context te beoordelen.

Hoe dan ook…wanneer we de technische analyse van George Lindsay omtrent de ‘Three Peaks and Domed House’ (zoals gisteren getoond) in relatie brengen met 1998 dan ontstaat volgens LOEF Technische Analyse het volgende (subjectieve) beeld:

S&P 500 index in 1998 ‘Three Peaks & Domed House’…

 

 

 

 

En de afloop destijds…

 

 

 

 

Het koerspatroon van de ‘Three Peaks & Domed House’ voltrekt zich momenteel in de Vanguard FTSE ALL WORLD ex. US (tickersymbool VEU)

 

 

 

 

 

Trendstatus intraday AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus intraday AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus intraday BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus intraday DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT