What’s up Tom?

Het huis met het torentje is in de technische vakliteratuur bekend als de ‘Three Peaks and Domed House’-formatie: een stijgingsfase eindigt in een plateau, bestaande uit drie toppen en een misstap, waarna nog een finale klim tot in de nok van toren plaats vindt. Wie dan over de reling buigt om zoveel mogelijk van het geweldige uitzicht te genieten, loopt vervolgens het risico naar beneden te tuimelen.

Het werkschema van technisch analist George Lindsay werd gisteren onder de aandacht gebracht mede gelet op het spoedeisende karakter waarmee beleggers momenteel op zoek zijn naar de nooduitgang. Gisterenavond om 19:52 uur werd LOEF Technische Analyse geattendeerd op een ‘Chart in Focus’-alert van McClellan Financial Publications. In een update werd door de Amerikaanse technisch analist Tom McClellan het koersverloop van de Amerikaanse S&P 500 index vergeleken met de voetstappen in de zomer van 1998. De begeleidende koersgrafiek wordt in het besloten deel getoond (dus even inloggen voor een juiste beeldvorming).

Op het eerste gezicht schrikken beleggers zich wild. Wie zich nog de ‘campinghausse’ van 1998 kan herinneren weet nog als de dag van gisteren hoe het voelde om van top naar bodem in de AEX in de periode juli t/m oktober -39% koersverlies te incasseren. De AEX daalde destijds van 600 naar 366 om in het datzelfde najaar bijna alle geleden koersschade weer helemaal in te lopen. Zou het koersgedrag van 1998 zich kunnen herhalen?

Laten we uitstapje maken…bestudeerd de (rode) ‘vallende ster’ die in de meest recente publicatie van LOEF Timing, Trends & Tactics (op pagina 5) werd afgebeeld:

Snapshot uit LOEF Timing, Trends & Tactics 16 juni 2013

 

 

 

 

 

Werp nu een blik op de grafiek (hieronder) op maandbasis van de AEX in 1998 (gehele kalenderjaar 1998 weergegeven):

 

 

 

 

 

U herkent het (rood gekleurde) omkeerpatroon in de MSCI World Index zoals nader toegelicht in de wekelijkse publicatie en u ziet hoe dit patroon in 1998 het begin inluidde van een situatie, waar collega Tom gisteren op duidde.

Wat betekent dit nu voor de beleggers die op de balustrade van de toren reikhalzend in de verte proberen te turen naar wat we tegemoet kunnen zien. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze beleggers iets te gemakkelijk ergens ‘overheen’ kijken. Wat dat precies is…dat leest u in het besloten deel.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician