Oliecrisis 1973 – 1974

Op  basis van een combinatie van cycli in de Dow Jones Industrial Average in de vorige eeuw werd in april jl. door LOEF Technische Analyse in een presentatie aandacht besteed aan de mogelijkheid dat in de eerste helft van 2013 de Amerikaanse aandelenbeurs een top zou zetten, waarna een sluipkrach mocht worden verwacht tot eind 2014. Is het nu zover dat dit scenario is ingezet?

In de eerste plaats dient te worden opgemerkt dat de negatieve visie t/m eind 2014 is ingegeven door onderzoek van Hirsch’ Stock Trader’s Almanac, waarin iedereen die interesse heeft in statistieken de nodige inspiratie kan opdoen. In de presentatie twee maanden geleden (HCC 13 april 2013 / De Bilt) werd o.a. de volgende slide getoond:

 

 

 

 

 

 

 

Het zou volstrekt ‘natuurlijk’ zijn om vanaf mei 2013 rekening te houden met een belangrijk draaipunt, omdat er in termen van tijd en prijs een ‘gouden spiraal’ in de S&P 500 index zichtbaar werd (zie illustratie).

 

 

 

 

 

 

 

In de koersontwikkeling van de Dow Jones Industrial Average vertoonde de relatieve sterkte index (RSI) op kwartaalbasis een trendmatige ontwikkeling op grond waarvan een beweging is te verwachten die doet terugdenken aan de oliecrisis tijdens de kalenderjaren 1973 en 1974.

 

 

 

 

 

 

 

De Amerikaanse Dow Jones Industrial Average piekte in 1966 rond de 1000-puntengrens en testte dit niveau eind 1968 nog een keer. Eind 1972 werd de 1000-puntengrens gepasseerd, waardoor in de technische analyse sprake was van een bevestiging van de opgaande trend. De uitbraak gold destijds als een nieuw ‘koopsignaal’. De uitbraak vond plaats in november 1972, hierna volgde een pullback naar het uitbraakniveau en na deze succesvolle terugtest steeg de Dow Jones Industrial Average naar een nieuwe recordniveau op 1067…om daarna gedurende bijna twee jaar in een ‘bear’markt te belanden met een dieptepunt rond 570 eind 1974 (= daling van 47%).

Wanneer de geschiedenis zich herhaalt, dan staat er eind 2014 een koersniveau van ca. 8.000 op het beursscherm. Er zijn thans niet zo heel veel mensen meer te vinden die een dergelijk zwartgallig scenario voor mogelijk – laat staan voor waarschijnlijk – houden. Immers, de centrale bankiers hebben aangegeven ‘whatever it takes’ te ondernemen om een volgende crisis – en daarmee een depressie in plaats van een recessie – te voorkomen.

Op basis van de kwantitatieve analyses en trendoverzichten lijkt er voor de aandelenmarkten in de Verenigde Staten vooralsnog weinig aan de hand. Nadrukkelijk wordt geadviseerd beleggingsbeslissingen te baseren op feiten en niet op de beursvisies of -verwachtingen. Desalniettemin kan het geen kwaad om altijd een ‘open mind’ te houden voor de veranderingen in de trends en daarbij de vrije gedachten te laten gaan over scenario’s.

En over scenario’s gesproken…persbureau Bloomberg meldde zojuist ‘U.A.E. Shares (= Verenigde Arabische Emiraten) Retreat as Syria Civil War Concern Grips Region’. 

Dit persbericht kunt u downloaden in het besloten deel van deze website. Raadpleeg dan ook even het weekrapport LOEF Timing, Trends & Tactics, waarin een specifieke grondstof een directe relatie heeft met de kostprijs van geld. En wanneer u hiervan kennis heeft genomen, koop dan morgen Het Financieele Dagblad waar in de column ‘technische analyse’ een belangrijke vraag wordt gesteld die van belang is voor vrijwel iedere Nederlandse aandelenbelegger.

 

Download persbericht BLOOMBERG: Escalating Concerns UAE 16 juni 2013

Download wekelijks ETF-rapport LOEF TIMING TRENDS & TACTICS 13 juni 2013: LOEFTTT160613

 

Market Vectors Gulf States Index vanaf december 2009 op weekbasis (tickersymbol MES):

 

 

 

 

 

De gele weekcandles in de koersgrafiek komen tot stand bij een overdrijvingsfase. Wij hebben dit fenomeen pas geleden nog gezien in de iShares Japan en de SPDR Dow Jones Global Real Estate Index Fund. Het moment van ontspanning – wat velen echter ervaren als stress – is lastig te voorspellen, maar in de trendoverzichten van LOEF Timing, Trends & Tactics wordt een bodemproces gesignaleerd in de olieprijs (en aanverwante trackers). En dan is er nog de correlatie tussen de olieprijs en de (Amerikaanse) lange rente.

NB

Het weekbericht LOEF Timing, Trends & Tactics wordt voorbereid….

Trendfasen asset-allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen lokale landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen sectoren Europa en Verenigde Staten

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX 

 

 

Trendstatus AMX

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30


 

 

 

 

 

 

 
Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT